Erre emlékszünk majd 2019 sportjából

Izgalmas éven vagyunk túl a romániai sportéletben. Simona Halep teljesen váratlan wimbledoni győzelmén túlmenően, a nagy sikerek idén is elkerülték a mioritikus tájakat. A botrányok viszont most sem maradtak el.

Hirdetés

2019 legjobb erdélyi magyar sportolója: Szőcs Bernadett

A marosvásárhelyi asztaliteniszező a legjobb európai női játékos, akit a világranglistán kizárólag a sportágat uraló ázsiaiak előznek meg. Augusztusban karrierje legjobbját jelentő 14. helyen állt a nemzetközi szövetség rangsorában (jelenleg a huszadik), csapatban és vegyespárosban is ezüstérmes lett a minszki Európa Játékokon, valamint döntőt játszott a kontinensünk legrangosabb versenyén, az Európa Top16-on, amelyet egy évvel korábban amúgy megnyert.

2019 legkellemesebb meglepetése: a székely román hoki-válogatott feljutása

A honosított ukránokkal felturbózott, döntő többségében székelyföldi játékosokból álló román hoki-válogatott úgy utazott ki áprilisban a világbajnokság harmadosztályának tallini küzdelmeire, hogy valahogy nyerjen meg egy meccset az ötből, és maradjon benn a Divízió I/B-ben. Egy héttel később pedig ötből ötöt nyerve, immár másodosztályú csapatként tértek haza, 14 éves szünet után jutva vissza a Divízió I/A-ba. A jóval többre tartott lengyelek, ukránok és japánok legyőzése után 2020-ban már Ausztria, Franciaország, Szlovénia, Dél-Korea és – ami a legpikánsabb – Magyarország lesz az ellenfél Ljubljanában, csupa olyan csapat, amely az elmúlt öt évben a Világcsoportot és az olimpiát is megjárta.

2019 döntője: székelyek egymás ellen a Román Kupa fináléjában

Csúcsra ért a csíkszeredai és gyergyói hoki évtizedes rivalizálása: karácsony előtt a két székely csapat vívta Brassóban a Román Kupa döntőjét. Hosszabbítás után, Rokaly Szilárd aranygóljával 2-1-re nyert a Csíkszeredai Sportklub, amely zsinórban harmadszor tehette a trófeát a karácsonyfa alá, ám a meccs alighanem a nézőtér hangulata miatt marad örökre emlékezetes, a két székely szurkolótábor egymást is biztatva tette hokiünneppé a meccset.

2019 erdélyi magyar gólja: Zsóry Dániel

Egy 19 éves, nagyváradi születésű, Simonyifalván nevelkedett srác egyetlen bajnoki gólt lőtt eddig felnőtt karrierje során, ám azzal világhírű lett: a Debrecen–Ferencváros meccs utolsó percében ollózott győztes találatával a FIFA Puskás-díját is elnyerte.

2019 legrövidebb erdélyi karrierje: László Csaba

Megváltóként várták a nyáron Sepsiszentgyörgyön a Székelyföldre 35 év után hazatérő fociedzőt, de csak a Liga 1 döntetlen-királya lett belőle. Csak kettőt tudott megnyerni 18 bajnoki meccséből, amikor pedig kettőt egymás után vesztett, alig több mint öt hónap után menesztették a Sepsi OSK kispadjáról, hiába jutott be a Román Kupa legjobb nyolc csapata közé.

Még a játékosok is X-ben állnak. A Sepsi OSK először szerzett pontot a CFR-től • Fotó: Halmágyi Zsolt | Székelyhon

2019 gyűlölködői: a román fociultrák

Akárkivel játszott idén a román válogatott, szurkolói a magyarokat szidták, akárhány pénzbüntetést és zárt kapus meccset is emiatt a bukaresti szövetség nyakába az UEFA.

2019 zsarolója: a craiovai csendőrparancsnok

A tökös zsaru és a gyáva bíró vitáját az előbbi nyerte, eldöntve ezzel az európai focikupák legfrissebb román–magyar párharcát. Arnold Hunter észak-ír játékvezető akkor sem merte félbeszakítani az Universitatea Craiova és Budapest Honvéd küzdelmét, amikor hanggránáttal dobálták meg a román szurkolók, mivel a mérkőzés biztosításáért felelős csendőrtiszt ebben az esetben nem tudta garantálni a magyar szurkolók biztonságát. Félórás szünet után a hátralevő egy percet és a 11-es párbajt a tartalékbíró Jamie Robinson vezette le, a Craiova továbbment, a Honvéd pedig hiába óvott, az UEFA jóváhagyta a pályán elért eredményt, csupán három zárt kapus meccsel (abból is egy felfüggesztve) büntetve az oltyánokat.

2019 anti-lokálpatriótái: a szatmári városvezetés

Azért azon rendesen meglepődtünk, hogy egy olyan nemzetközi szinten is sikeres versenyzőt, mint Gyenes Emánuel terepmotoros, évek óta nem támogat saját városa.

A szatmárnémeti motoros tizedik alkalommal vesz részt a Dakaron

2019 botránya: a brassói doppingügy

Ritkán látni akkora önleleplezést, mint a közpénzből doppingoló brassói kézilabdázókét, akik közösségi oldalaikra feltöltött képekkel tudatták, hogy éppen tiltott módszernek számító intravénás lézerkezelésen vesznek részt. A Corona csapatát azóta a román bajnokságból és az EHF-kupából is kizárták, a játékosok pedig a minél kisebb eltiltás érdekében lassan mindent bevallottak. Az eset legnagyobb vesztese mégis a román női válogatott, amely így csonka csapattal égett nagyot a világbajnokságon.

2019 legőszintébb sportkommentátora: Ráduly Róbert

A kurva anyját basszus ennek a futballistának – kiáltotta élő adásban a mikrofonba Csíkszereda polgármestere, aki mellékállásban az FK Liga 2-es csapatának mérkőzéseit kommentálja a klub Youtube-csatornáján. Az őszinte vélemény a 11-est hibázó délvidéki középpályás, Pintér Norbert volt október 26-án, a Cocordia Chiajna ellen 1-0-ra elvesztett mérkőzésen. Az emlékezetes meccs videója azóta eltűnt videómegosztóról.

2019 menetelése: a CFR az európai kupákban

Egy évvel azután, hogy a luxemburgi Dudelange kettős vereséggel ejtette ki a kolozsvári focicsapatot az Európa Ligából, eljött a klub történelmének idők leghosszabb és legsikeresebb nemzetközi kupaszereplése. Dan Petrescu visszajött Kínából egy újabb bajnoki címet bezsebelni, majd a Slavia Prága kivételével összes európai kupaellenfelét végigverte, Asztanától Glasgowig. Az igazán nagy pénzt jelentő Bajnokok Ligája csoportkör a csehek miatt ugyan nem jött össze, de az Európa Ligában négy győzelemmel és 12 ponttal sikerült a továbbjutás és a kupatavasz. Reszkess, Sevilla!

Négy győzelemmel jutott tovább az EL-csoportjából a kolozsvári CFR

2019 eltűnése: Daco-Getica

Menet közben lépett vissza a focibajnokság másodosztályának küzdelmeitől a Bukaresti Daco-Getica csapata, amely leginkább tulajdonosa, Ilie Ciuclea bunkó nacionalizmusa miatt került a hírekbe. Na meg akkor, amikor kiderült, hogy Juventus néven nem szerepelhet, mert bepereli egy jóval ismertebb olasz klub. Senkinek sem fog hiányozni.

2019 sok hűhója a semmiért: az Adrian Rus-ügy

A bukaresti fociszövetség verbális háborút vívott egy kettős állampolgárságú futballistáért a budapestivel, miközben a MOL Fehérvár játékosának neve hivatalosan egy pillanatra sem merült fel a magyar válogatottnál.

Hirdetés