Kellemetlen: doppingolással gyanúsítják a magyarokkal egy vb-csoportban játszó román női kézilabda-válogatott több játékosát is

Szép kis slamasztikába kerültek a románok egy erdélyi csapat miatt.

Hirdetés

Egy teljes román női kézilabda-csapat keveredett doppinggyanúba, amely a november 30-án kezdődő világbajnokságra készülő válogatottat is bajba sodorta, hiszen a Brassói Corona négy játékost is ad a keretbe.

Az ügyben ugyanakkor a Gazeta Sporturilor sportlap értesülései szerint csak hárman érintettek: Cristina Laslot, Bianca Bazaliut és Daciana Hosut a nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) tiltólistáján szereplő intravénás lézeres kezelés igénybevételével gyanúsítják. Az Országos Doppingellenes Ügynökség (ANAD) erről hétfőn értesítette a Román Kézilabda-szövetséget, az Ifjúsági és Sportminisztériumot, a Román Olimpiai és Sportbizottságot, a WADA-t és Brassói Coronát is. A nemrég hivatalba lépett Orban-kormány sportminisztere, Ionuț Stroe, valamint Cristian Balaj, az ANAD vezetője is elismerte, hogy három sportolót behívtak meghallgatásra és az ügy tisztázására, ám a WADA előírásai miatt nem nevezhetik meg őket.

A Gazeta Sporturilor szerint a bajnokságban második helyen álló és az EHF-kupa csoportkörébe a hétvégén bejutott Corona játékosai a nyáron egy brassói klinikán részesültek a forradalminak hirdetett kezelésben, amely fájdalom- és gyulladáscsökkentő hatása mellett gyorsítja a gyógyulási folyamatot is. A WADA előírásai szerint viszont az intravénás lézer vérdoppingnak minősül.

Laslo és Bazaliu mellett a brassói csapatból Eliza Buceschi szerepel még a román válogatott világbajnoki keretében. A szövetség vezetőinek egyetlen napjuk van eldönteni, hogy nevezik a gyanúba keveredett játékosokat a világbajnokságra vagy sem, mivel a csapat már szerdán elutazik Japánba, a torna a helyszínére. Valószínűleg nem, mert elmarasztaló ítélet esetén a válogatott vb-eredménye is megsemmisíthető, és ezzel Románia remélt olimpiai szereplése is veszélybe kerülhet. A világbajnok ugyanis kijut a jövő nyári tokiói ötkarikás játékokra, a további hat legjobb csapat pedig részt vehet a márciusi olimpiai selejtezőn.

A világbajnokság csoportkörében Magyarország, Spanyolország, Montenegró, Kazahsztán és Szenegál lesznek Románia ellenfelei.

Hirdetés