Találja ki, kikről neveznek el egy bukaresti focicsapatot!

Az oroszlánokról? Nem! A szuverén és oszthatatlan Romániáról? Nem! Trianonról? Á, nem!
Hirdetés

Van egy olyan focicsapat Bukarestben, hogy Juventus București. (Vagyis Bukaresti Juventus.) Boros Miklós kollégánk szakmai és mesteri jellemzésénél jobbat nem tudunk adni a csapatról. Íme:

„Senki nem értette, mit keres az első osztályban, azon túl, hogy saját stadion és közönség hiányában alaposan lehúzta a nézőátlagot: a két bukaresti nagycsapat elleni meccseit leszámítva egyszer sem voltak 200-nál többen a hol Ploieşti-en, hol Voluntari-ban megrendezett hazai találkozóin. A hírekbe csak botrányokkal tudott bekerülni különc tulajdonosa, Ilie Ciuclea révén, aki előbb saját edzőjét, Daniel Opriţát fenyegette veréssel, majd magyargyalázó zenével fogadta a Sepsi OSK-t. Szerencsére csont nélkül kiesett, senkinek sem fog hiányozni.”

Ja, a klub alapítási éve: 1992. Szóval, ennek a csapatnak az említetteken túl van még egy pikáns sztorija, amely a nevéhez kapcsolódik. Van, ugye, egy kicsit ismertebb focicsapat is a glóbuszon, amelynek nagyon hasonlít a neve a bukaresti klubéhoz. Bizony, a Juventus Torino. Az olasz klub alapítási éve: 1897. Na, ennek kapcsán leszóltak a román tesóknak, ugyan változtassák már meg azt a fránya nevet.

És íme, némi várakozás, cselezés, időhúzás után a bukaresti csapat edzője bejelentette: pár napon belül megejtik az ominózus névváltoztatást. Na de mi lesz az új név? Hát mi lenne?

Dacogetica București.

Kérem szépen, a név kötelez. Jövőre vissza kell mászni az első ligába. Két év múlva pedig meg kell nyerni mindent, amit csak lehet. Mert egy dák nem lehet vesztes!

Hirdetés