A székelyek egy osztállyal feljebb vitték a román hokit

Az évek óta a harmad- és negyedosztály között ingázó válogatott feljutott a második vonalba.
Hirdetés

Vérmes remények nélkül, a biztos bennmaradás céljával utazott el a múlt héten a Divízió I/B világbajnokságra Románia hokiválogattja Tallinnba, és tornagyőztes feljutóként jöhet haza. 

Tizenöt székelyföldi játékossal és négy honosított hokissal (három ukrán és egy szlovák kapus) a keretben, gyakorlatilag felkészülés nélkül esett be a világbajnokságra Románia, és mind az öt ellenfelét legyőzte: 

  • Észtországot büntetőkkel 4-3-ra, 
  • Japánt kétgólos hátrányból fordítva 3-2-re, 
  • Lengyelországot hosszabbítás után 3-2-re, 
  • Ukrajnát 5-1-re, szombaton pedig 
  • Hollandiát 3-1-re. 

Mindezt úgy, hogy a legtöbb meccsen az ellenfelek lőttek többször kapura, de mindkét kapus klasszis teljesítményt nyújtott: Patrik Polc 93,31, Tőke Zoltán pedig 94,33 százalékkal védett. Támadásban az elsősorban az emberelőnyöket remekül kihasználó csapat legjobbja Rokaly Szilárd (4 gól + 2 gólpassz) volt.

Egy olyan ország csapata került a Divízió I/A-nak nevezett második vonalban (ahol jelenleg a magyar válogatott is szerepel), amelynek mindössze nyolc szabványos jégpályája van, a szövetsége pedig évek óta képtelen rendesen megszervezni a bajnokságot. 

A vb-felkészülés ugyanis azért maradt el, mert az utazás előtti napokban még bajnoki döntőt játszott a Brassói Corona és a Galaci CSM – a győztes erdélyi csapat szlovák edzője, Julius Pénzes amúgy a válogatott szövetségi kapitánya is. 

Hirdetés

Mivel a válogatott javát (19 játékost a 22-ből) adó erdélyi csapatok a jóval nívósabb Erste Ligában is szerepelnek, a csíkszeredai és brassói hokisok fejenként a szezon során lejátszott több száz tétmeccs után mentek Tallinnba, mert a bukaresti szövetség évek óta nem képes és/vagy nem akar egy olyan versenynaptárt kidolgozni, amely figyelmbe veszi a magyarokkal közös liga érdekeit is. Pedig pont az Erste Ligában szerzett rutin kamatozott most a világbajnokságon.

Románia utoljára 2005-ben szerepelt – az akkor még 12 csapatos – második vonalban, azóta többnyire liftezett a Divízió I/B és a negyedik osztálynak számító Divízió II/A között.    

A román válogatott kerete
Kapusok: Patrik Polc, Tőke Zoltán (Brassói Corona).
Hátvédek: Jevhen Jemeljanenko (Galaci CSM), Pavlo Boriszenko, Bors Huba, Mihály Ede (Brassó), Salló Alpár, Farkas Tamás, Győrfy Tihamér (Csíkszeredai Sportclub), Góga Attila (Gyergyói HK).
Csatárok: Roberto Gliga, Péter Balázs, Molnár Zsombor, Bíró Gergő, Daniel Trancă (Brassó), Adrian Irimia, Anton Butocsnov (Galac), Részegh Tamás, Rokaly Szilárd, Eduard Căsăneanu (Csíkszereda), Csergő Hunor, Mircea Constantin (Gyergyó).

Hirdetés