Megóvja a Honvéd a botrányos craiovai meccset

Egy forrófejű albán középpályás és egy töketlen északír bíró volt a román–magyar focicsata főszereplője.
Hirdetés

Botrányba fulladt csütörtök este az Universitatea Craiova–Budapest Honvéd visszavágó az Európa Liga második selejtezőkörében, miután a hazai szurkolók öngyújtóval és petárdával dobták meg Arnold Hunter északír játékvezetőt. Az addig inkább egyhangúan unalmas, mint vérbeli román–magyar meccshez illően feszült focimeccsen a balhé szikráját Kamer Qaka, a craiovai csapat albán középpályása robbantotta ki, amikor rátámadt Batik Bencére, a kispestiek védőjére. A játékosok közti csetepaténak ugyan gyorsan vége lett, ám közbe Hunter bíró is a földre került, miután éppen mögötte robbant fel egy hanggránát, és közben a hazai keménymagból behajított fém öngyújtó is fejen találta.

Az északír bíró csak hosszas ápolás után állt talpra, és szemmel láthatóan képtelen volt döntést és ítéletet hozni az eset után. A legfurcsább az volt, hogy a balhét kirobbantó Qakát egyáltalán nem büntette, Batik mellett egy másik craiovai, Carlos Fortes kapott sárga lapot. A Honvéd illetékesei szerint a mérkőzés megfigyelőjével egyeztetve felmerült ugyan a mérkőzés félbeszakításának eshetősége is (ami a Honvéd továbbjutását jelentette volna), ám végül Jamie Robertson tartalék játékvezető levezette a hátralevő egy percet, amelyben a csapatoknak már semmi kedvük nem volt focizni.

Mivel sem az első, sem a második meccsen nem esett gól, a továbbjutásról 11-esek döntettek. Mirko Pigliacelli, a hazaiak kapusa három kispest lövést is megfogott, így a Craiova 3-1-re nyert, de a Honvéd vezetése közölte, hogy megóvja a meccset.

„Klubunk számára elfogadhatatlan az, ami a találkozó végén történt, hogy a játékvezető, vagy éppen a játékosaink veszélynek legyenek kitéve. A Honvéd vezetése úgy döntött, hogy megóvja a találkozót, amelyet ilyen körülmények között nem lett volna szabad tovább folytatni!”

– áll a magyar klub közleményében.

 

Hirdetés

 

A craiovai tábor amúgy mérkőzés közben a magyar szurkolók felé is hanggránátokat hajított, ezért az első félidőben a kispesti táborból is megindultak néhányan elégtételt venni, amit a román csendőrség könnygázzal fékezett meg. Ugyanaz a csendőrség, amely a meccsvégi botrány során – a Honvéd illetékeseinek elmondása szerint – azt mondták Hunter játékvezetőnek, hogy a mérkőzés megszakítása esetén senki biztonságát nem tudják garantálni. A találkozón mintegy 25 ezer néző volt a Ion Oblemenco-stadionban, köztük közel kétszáz Honvéd-szurkoló.

Az óvás kapcsán az UEFA-nak gyorsan kell döntetnie, mert jövő csütörtökön már a harmadik selejtezőkör mérkőzéseit rendezik, a párharc győztese (jelen állás szerint a Craiova) a görög AEK Athén ellen lép játszik.

Hirdetés