A Vulcan Centaur a floridai Cape Canaveral indítóbázison (Fotó: United Launch Alliance)

Megvan az időpont: május 4-én útnak indul az erdélyi értéktárat is a Holdra vivő űrhajó

A Vulcan Centaur hordozórakéta, fedélzetén a Peregrine holdszondával Floridában várja a visszaszámlálást.

Hirdetés

Ahogy újabb és újabb információkat kapunk, beszámolunk arról az űrprojektről, amelynek keretében az amerikai Astrobotic cég Peregrine nevű holdszondája útnak indul a Holdra, fedélzetén egy sor tudományos kutatóberendezéssel és a Téridő Plakettel, amelyen az Önök szavazataival összeállított erdélyi értéktár is ott van.

A legfrissebb hír: a United Launch Alliance (ULA), amely a Peregrine hordozórakétáját gyártotta, nemrég bejelentette, hogy a Vulcan Centaur első repülését május elejére tervezik, a kilövést május 4-ére időzítették a floridai Cape Canaveral kilövőbázis 41-es indítóállásáról.

Többször és rendszeresen írtunk már erről a projektről, amelynek bennünket érintő része az, hogy a Puli Space Technologies magyarországi űrkutatási magáncéggel közösen a Főtér három évvel ezelőtt elindította a Vigyük Erdélyt a Holdra! elnevezésű kampányt. Ez abból állt, hogy felkértük olvasóinkat, szavazataikkal válasszanak ki olyan erdélyi értékeket a kultúra, a tudomány, az épített örökség területéről, amelyeknek rövid leírása rákerült erre a plakettre, amelyet a Peregrine elvisz a Holdra. Az így összeállt, 23 tételes erdélyi értéktárban ott van például Bartók Béla, Erőss Zsolt, a kolozsvári Mátyás-szoborcsoport, Bölöni László, a Szent Anna-tó, de Bethlen Gábor, a vajdahunyadi vár és a kürtőskalács is.

A Téridő Plakett másolata a budapesti Természettudományi Múzeum kiállításán – fotó: Szabados Tamás

A Téridő Plakettet a Puli Space gondolta ki és állította elő. Ez egy kerámiatábla, amelyre kicsinyítve rávésték többek között az erdélyi értéktárat is. Eredeti példányát a halstatti sóbánya mélyén helyezik el Az emberiség emlékezete (Memory of Mankind) címet viselő kezdeményezés részeként. A tábláról készült egy alumínium másolat, ez került a Peregrine feldélzetére.

Ezen a linken elmagyarázzuk, hogy mi az a Vigyük Erdélyt a Holdra! projekt.

Itt megnézheti a Holdjegyzeteket, azoknak az erdélyi értékeknek a rövid leírását, amelyek felkerültek a Téridő Plakettre.

Interjúnk Pacher Tiborral, a Puli Space Technologies alapítójával ide kattintva olvasható el.

Hirdetés

 

A pittsburghi Astrobotic holdkompja tavaly elkészült, ezután következtek a műszaki tesztek, amelyek során azt vizsgálták, kibírja-e a rakétára szerelt szerkezet az indítást, valamint a világűrben és a Holdon uralkodó szélsőséges környezeti körülményeket.

A Peregrine hordozórakétáját a két nagy amerikai repülőipari óriás, a Lockheed Martin űrrepüléssel foglalkozó részlege és a Boeing Defense, Space & Security alkotta konzorcium, a United Launch Alliance (ULA) gyártotta. Ők gyártják egyébként az amerikai (és nemzetközi) űrközlekedésben jelenleg is használatos legnagyobb hordozórakétákat, az Atlas V-t és Delta IV Heavyt is.

A Peregrine holdszonda

A Vulcan Centaur nevű hordozórakéta januárban érkezett meg a floridai Cape Canaveral kilövőbázisra, ahol zajlik a fokozatok összeszerelése. A mintegy 67 méter magas rakéta az ULA következő generációs hordozórakétája, a május 4-i első repülésén a Peregrine-en kívül a fedélzetén lesz az Amazon műholdas internet-szolgáltatási projektjének két prototípus műholdja, a Kuipersat 1 és 2, valamint a Celestis cég egy szállítmánya (ez az amerikai cég elhunytak hamvait viszi az űrbe).

A Vulcan Centaur szerkezete (Illusztráció: United Launch Alliance)

 

 

Hirdetés