Jean St'Ay

Nem tudja, hogy kell csalni, szabályt szegni? Nosza, a román egészségügyi miniszter megtanítja!

2021. április 12., hétfő 18:44

Nem állítom, hogy vakon és mindig követni kell a szabályokat. Ha például nincs forgalom az utcákon (és ez manapság, a pandémia közepette gyakran előfordul), nyugodtan át lehet sétálni a zebrán, ha a lámpa épp pirosat mutat. A kulcs a mindennapok észszerűségében rejlik: nem veszélyeztetünk, nem zavarunk vele senkit!

Ha viszont fennáll a lehetőség, hogy mások (vagy épp saját magunk) életét, egészségét veszélyeztetjük, például azzal, hogy pandémia idején nem viselünk maszkot egy zsúfolt utcán, esetleg éles helyzetet teremtünk, midőn laza terpeszben odatolatunk a pénztárhoz vagy izzadó utastársaink elé a buszon, maszkunkat hanyagul a karunkra akasztva, azt üzenve, hogy nekünk aztán senki nem mondja meg, mikor és hol viseljük azt a szart, na, akkor biza elég bunkón viselkedünk, azon túl, hogy az észszerűség aranyszabályának is fittyet hányunk.

Na és akkor képzeljük el, milyen überfasza gyerekek vagyunk, ha történetesen egy felelős járványkormány felelős minisztereként tesszük ugyanezt. Oké, nálunk, a mioritikus hazában talán könnyebben el tudunk ilyesmit képzelni, hiszen már számos példa volt rá. De hogy valaki ugyanabba a hülyeségfolyóba lépjen rövid idő alatt kétszer is, az antik görög filozófus, Hérakleitosz szerint is abszurdum (még Romániában is). Vagy mégsem? Itt van ez a Vlad Voiculescu, mindannyiunk kedvenc egészségügyi minisztere, aki néha egyszerűen nem tudja, milyen rendeleteket bocsát ki az általa vezetett tárca.  És aki március végén úgy sétált a parlamentben, mintha, divatos szakszóval élve, nem is lenne vírus, se vészhelyzet, se vörös zónák, se csődbe ment vállalatok, se intenzív osztályos horror.

Oké, a tisztelt úr bocsánatot kért a maszktalanságért, leperkálta a bírságot (közpénz-alapú fizetéséből), oszt lapozott. Egészen vasárnapig csak más jellegű cirkuszok gyarapították a nimbuszát. Ám ekkor egy sajtótájékoztató előtt megint csak nem akart maszkot viselni mások társaságában. Sőt, olyat mondott, amit bármely csalóneveldében, szabályszeg-óvodában tanítani kellene:

„Nehogy bejöjjön valaki és meglássa, hogy maszktalan vagyok, mikor valaki mellettem áll.”

Hirdetés

Tetszik érteni? Ez az úr gyakorlatilag felszólítja az alárendeltjeit, lessék az ajtót és szóljanak neki, ha valaki közeleg, mert akkor ő eljátssza a szabálytisztelő állampolgárt (politikust, minisztert). Amúgy viszont szarik az alkotmányra.

Na, hát én értem, hogy a politikus, a miniszter is csak ember, aki néha félrelép, néha csal, néha lop, néha sikkaszt, néha csúszópénzt fogad el… de arra, ami itt történt, csak egy dolgot tudok mondani: ebben a kérdésben egyetértek a PSD-vel. Menjen ez az úr a szeme világába! Például életmódtrénernek. És akkor a Facebook-os videónaplójában majd jól elmondhatja, mikor mit és kit kell magasról leszarni.

Hirdetés
Hirdetés