Annyit beszélt egy politikus, hogy fel kellett függeszteni a képviselőház ülését – hírek hétfőn

Kiderült, milyen sorrendben szerepelnek a pártok az EP-választások szavazólapján, örülhet az RMDSZ. És örülhetnek a gépkocsivezetők is, ha a továbbiakban motorkerékpárra pattannának.

Hirdetés

Az RMDSZ az első a június 9-i EP-választások szavazólapjain

A Központi Választási Iroda (BEC) megállapította, milyen sorrendben szerepelnek a pártok és független jelöltek a június 9-i európai parlamenti választások szavazólapjain.

A BEC hétfői ülésén sorshúzással rögzítették a választásokon szereplők sorrendjét. Az EP-választások szavazólapja így néz ki:

1. Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ)
2. Szociáldemokrata Párt–Nemzeti Liberális Párt (PSD-PNLÖ
3. Megújítjuk Románia Európai Projektjét Párt (PRRER)
4. Románok Egyesítéséért Szövetség (AUR)
5. Szociálliberális Humanista Párt (PUSL)
6. Egyesült Jobboldal szövetség (USR-PMP-Jobboldal Ereje)
7. Szocialista Románia (RS)
8. Nagy-Románia Párt (PRM)
9. Patrióták Pártja (PP)
10. Jobboldali Alternatíva Párt (PAD)
11. SOS Románia Párt
12. Egységes Diaszpóra Párt (PDU)
13. Paula-Marinela Pîrvănescu (független)
14. Vlad-Dan Gheorghe (független)
15. Nicolae Bogdănel Ştefănuţă (független)
16. Dumitru Silvestru Şoşoacă (független)

Ezzel a választásokat megelőző jelöltállítási folyamat lezárult, a BEC ugyanis szintén hétfőn véglegesnek nyilvánította az eddig benyújtott jelöléseket.

Hivatalos: motorbiciklit is lehet vezetni a B kategóriás jogosítvánnyal

Kihirdette hétfőn Klaus Iohannis azt a törvényt, amelynek értelmében a B kategóriás gépkocsivezetői jogosítvánnyal bizonyos feltételek mellett motorkerékpár is vezethető.

A rendelkezés kiterjeszti az A1-es járműkategóriára is a B kategóriás – személygépkocsikra vonatkozó – jogosítvány érvényességét bizonyos feltételek esetén.

Az A1-es kategóriába tartoznak a legfeljebb 125 köbcentiméter űrtartalmú, 11 kW-os, maximum 0,1 kW/kg teljesítmény/tömegű motorral forgalmazott, automata kapcsolású motorkerékpárok.

Ezeket a járműveket akkor lehet külön jogosítványszerzési procedúra nélkül, B kategóriás jogosítvánnyal vezetni, ha ez utóbbit a tulajdonosa legalább 3 éve megszerezte, ha a járművezető betöltötte a 24. életévét, elvégzett egy 10 órás gyakorlati tanfolyamot egy engedélyezett gépkocsivezetői iskolában, erről pedig bizonylata is van. Ezt a bizonylatot regisztráltatni kell az közúti közlekedési hatóságnál, ez az intézmény pedig továbbítja az információt jogosítványokat kibocsátó főigazgatósághoz.

A törvényt még decemberben fogadta el ismét a képviselőház, miután az államelnök visszaküldte újratárgyalásra. Klaus Iohannis idén januárban az alkotmánybíróságon is megtámadta a jogszabályt, de a testület nem találta alkotmányellenesnek.

Fel kellett függeszteni a képviselőház ülését, mivel egy politikus nem akarta abbahagyni a beszédet

„Felfüggesztem az ülést. Viszontlátásra holnap” – ezekkel a szavakkal kényszerült véget vetni a képviselőház plenáris tanácskozásának hétfőn az ülésvezető, mivel az egyik képviselő a többszöri felszólítás ellenére sem akarta abbahagyni a beszédet a szónoki emelvényen.

Hirdetés

Rendszeresen jönnek hírek olyan képviselőkről és szenátorokról, akik egy-egy négyéves ciklus alatt egyszer sem szólaltak fel a parlamenti üléseken. Ez nem mondható el az egyik frakcióhoz sem tartozó Andi Grosaru parlamenti képviselőről, aki hétfőn a puszta beszédével lehetetlenítette el a törvényhozás munkálatait.

Grosaru egy ügyrendi kérdésben kért szót, az ülésvezető Daniel Suciu (PSD) pedig meg is adta az engedélyt, hogy kollégája a plénum előtt beszéljen, a szónoki emelvényről. Csakhogy Grosaru a felszólalási idő lejárta után sem akarta abbahagyni a beszédet, de még azután sem, hogy az ülésvezető kérte, hogy menjen a helyére. Majd jött az ülésvezető szóbeli figyelmeztetés, végül Daniel Suciu a háznagyokhoz fordult, hogy utasítsák rendre Grosarut. Ez sem történt meg, mivel a háznagyok közül egyik sem volt jelen az ülésteremben.

Miután kimerítette az összes rendelkezésére álló lehetőséget, az ülésvezető kénytelen volt felfüggeszteni az ülést és keddre halasztani a munkálatok folytatását.

Andi Grosarunak nem ez az első ilyen szereplése, tavaly ősszel két hónapig tíz másodpercre korlátozták a felszólalásait felszólásaira, mivel „gerinctelen lényeknek” nevezte a nemzeti kisebbségek frakciójának tagjait, akik szerinte senkit nem képviselnek.

 

 

 

Hirdetés