Megfizet Funar a magyarokat sértő hasonlata miatt

A diszkriminációellenes tanács szerint is elszaladt a ló Funarral, amikor tavaly a „lovak nyelvének” nevezte a magyart.
Hirdetés

Megbírságolta Gheorghe Funart, Kolozsvár volt polgármesterét az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD), amiért tavaly októberben a román közszolgálati televízió egyik választási műsorában a „lovak nyelvének” nevezte a magyar nyelvet – közölte csütörtökön a Hotnews.ro hírportál.

A határozat szerint Funarnak 2000 lejes büntetést kell befizetnie a Kolozs megyei adóhivatalnál, a diszkriminációellenes hatóság őt elmarasztaló határozatát pedig egy országos napilapban kell publikálnia. A magyarellenességéről elhíresült volt polgármestert, aki függetlenként indult a novemberi elnökválasztáson, Tánczos Barna, az RMDSZ szenátora panaszolta be a diszkriminációellenes hatóságnál. Funar a műsorvezetőtől kérte, hogy utasítsa rendre az RMDSZ szenátorát, miután

Tánczos Barna románul és magyarul is köszöntötte a nézőket.

„Közölje a jobboldalamon ülő beszélgetőtársunkkal, hogy Romániában élünk (…) és ne használjon egyetlen szót sem a lovak nyelvéből, mert Románia hivatalos nyelve a román. Budapesten beszélhet magyarul, itt beszéljen románul. Ha én leszek Románia elnöke, biztosíthatom, hogy nem fog magyarul beszélni senki. A román televízióban sem” – jelentette ki Gheorghe Funar az élő adásban.

A CNCD úgy értékelte, hogy Funar kijelentése „etnikai és nyelvi alapon teremt ellenséges, megfélemlítő légkört” és nem járul hozzá „az emberi kapcsolatok fejlődését szolgáló közvitához”. A CNCD határozata ellen a megbírságolt politikus a közigazgatási bíróságon fellebbezhet.

Fotó: rtv.net

Hirdetés