A romániai politikusok kórusban gyalázzák Ausztriát és putyinoznak

Itt egy csokor a csalódott kijelentésekből.

Hirdetés

A teljes romániai nyilvánosság amiatt forrong, hogy Ausztria leszavazta Románia csatlakozását a Schengeni térséghez. Mutatjuk, hogyan reagáltak a bevadult politikusok azon melegében a kudarcra:

Klaus Iohannis államfő:

„A Románia schengeni csatlakozásával kapcsolatos konszenzus ma tapasztalt hiánya, amit Ausztria ellenkezése okozott, mélységesen igazságtalan országunkkal és a román állampolgárokkal szemben. (…) Ausztria sajnálatos és indokolatlan magatartása az európai egységet és kohéziót veszélyezteti”.

Nicolae Ciucă miniszterelnök, PNL-elnök:

„Minden állam egyetértett abban, hogy megnyissák nekünk a schengeni kapukat, egyetlen és indokolatlan kivétellel, ez Ausztria. Az egyhangú álláspont nem volt lehetséges, mert egyetlen tagállam ellenszegült.”

Marcel Ciolacu PSD-elnök:

„Ausztria jobboldali kormánya ma úgy döntött, hogy szembefordul az Európai Unióval. Ausztria igazságtalan ellenkezése ingyen karácsonyi ajándék Vlagyimir Putyinnak. (…) Ausztria azt választotta, hogy a nehéz időkben magukra hagyja európai társait és Oroszország érdekeit szolgálja”.

Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, RMDSZ-elnök

„Gyalázatos döntés! (…) Ausztria vétója helytelen, erkölcstelen, észérvektől mentes, szégyentelen politikai játszmára vall. Igen, gyalázatos ez a döntés, amely valamennyi romániai állampolgár, az ország területén élő valamennyi közösség ellen irányul. (…) továbbra is folytatjuk a munkát, méltósággal, bátran, megalkuvások nélkül. Nem engedünk Ausztria szégyentelen zsarolásának!”

Rareș Bogdan, EP-képviselő (PNL):

Hirdetés

„Ausztria ma Románia é a románok érdekei ellen fordult. Kötelessége minden olyan romániai állami vállalatnak, amely a Raiffeisen és az Erste banknál nyitott számláin keresztül havonta több tízezer és százezer eurós forgalmat bonyolít, hogy szüntessék meg számláikat ezeknél a bankoknál”.

Lucian Bode belügyminiszter:

„Ma lábbal tiporták az EU alapelveit. Ez összességében az EU és az egységünk elleni szavazás volt, aminek bizonyos, uniós kívüli szereplők örülnek. Oroszország örülni fog egy újabb igazságtalanságnak, ami Romániát éri”.

Dacian Cioloș EP-képviselő, a REPER párt elnöke:

„Ausztria kormánynak mostani álláspontja az állampolitika szintjére emelt cinizmus, a populizmus visszataszító arca és olyan politikusok, akiknek a partnerség csak akkor jó, ha a saját érdekeiket szolgálja. A bécsi kormány túszul ejtett bennünket azzal a próbálkozásával, hogy az európai menekültpolitika ügyét a neki kedvező irányba térítse el.”

Cătălin Drulă USR-elnök:

„Lucian Bode belügyminiszter mondjon le!”

Hirdetés