Beomlott Kolozsváron egy utca – hírek szombaton

Tudjuk-e, hol van Buzău? Vigyázzunk a május elsejére vásárolt miccsekkel és sörökkel!

Hirdetés

Házhoz jön a földcsuszamlás – Kolozsváron is beszakadt egy utca

Nyilván nem nagy újdonság az olvasók számára a kolozsvári ingatlanőrület és terjeszkedés. A város környéki dombokat lassan-lassan ellepték az újabb lakónegyedek és girbegurba utcák. Az Kányafő/Uliului utca ugyan már régen épült, és elsősorban a kis, Hója erdő alatti hétvégi faházakhoz, nyárikertekhez vezető útszakasz volt, az utóbbi évtizedben viszont elég nagy változáson esett át.

A meredek utca mellé elég sok új ház épült, viszont az infrastruktúra az hagy még kívánnivalót maga után. Az építkezések utáni törmelékhegyektől meg az elég veszélyes, kerítés nélküli kanyarokkal tarkított útszakasz állapota már régóta sokaknak szemet szúrt – és nem hiába!

Az utca ugyanis beszakadt, mégpedig földcsuszamlás következtében. Amit a szuperválasztási évben azonnal le is aszfaltoztak, hogy ne látszódjanak a repedések, de mint Kőműves Kelemennél, másnapra ez is beomlott. Ez persze semmit nem old meg: sem a lakosság problémáit (egy kolozsvári lakos 10 napja tett bejelentést az útproblémák miatt), sem az agyagos, csúszós talaj helyzetét, sem a félmunkát szívesen végzők dolgait.

Vigyázzunk, hogy mit sütünk és iszunk május elsején…

…de persze nem csak akkor, viszont a szabadnapra és a szabadtéri sütési őrületre hivatkozva ezt az üzenetet küldi a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség.

A lényeg az, hogy a nagy miccsezések és kolbászozások közepette fokozottan figyeljünk arra, honnan származik a sütéshez beszerzendő hústermék, illetve milyen körülmények között tárolták. Tehát érdemes megvizsgálni, hogy egy tálca miccshúsnak milyen színe és állaga van, van-e rajta címke, feltüntették-e rajta, honnan származik, a címke nem elmosódott, előzetesen lefagyasztott, majd kiolvasztott húsból készült a termék, mi a lejárati ideje.

Arra is felhívják továbbá a figyelmet, hogy ne vásároljunk olyan eladótól, akinek nincs forgalmazási engedélye, kétes vagy nem tiszta körülmények között tárolja a termékeit. Ugyanez érvényes a nagy mennyiségű sörvásárlás esetén: a hűtőszekrények, a palackok és dobozok integritását is ellenőrizni kell, a szavatossági időt, a folyadék színét – teszik hozzá.

Ön tudja, hol van Buzău?

Mert úgy tűnik, a mioritikus haza állampolgárai sem nagyon tudják. Buzău, magyar megnevezése szerint Bodzavásár földrajzilag Románia inkább délkeleti részén fekszik, a Kárpát-kanyaron kívül, és történelmileg Munténia, azaz Havasalföld területéhez tartozik. Azonban ezt mások nem így gondolják, hanem egyenesen a moldvai térség részeként értelmezik, ezzel pedig panaszt is tesznek, és nem akárhol, hanem a…Diszkriminációellenes Tanácsnál.

Történt ugyanis, hogy Marcel Ciolacu, a mioritikus haza miniszterelnöke a minap Temesváron mondott valami beszédet, ahol úgy fogalmazott, hogy „Buzău nem Moldvában van, és kérem, emiatt ne bántsanak”.

Erre szinte kitört a regionális polgárháború, az USR jászvásári képviselője pedig, Filip Havârneanu azonnal kivonta a lándzsáit: „Panaszt tettünk a Diszkriminációellenes Tanácsnál Ciolacu miniszterelnök ellen, mert nem lehet figyelmen kívül hagyni a moldovai régió lakosai felé irányuló ilyen szóbeli és verbális kitérést. A miniszterelnököt meg kell bírságolni a moldovaiakkal szembeni diszkrimináció miatt. Nem fogom elfogadni, hogy a román miniszterelnök viccek tárgyává tegye a moldovai lakosokat. Jászvásári polgárként diszkrimináltnak éreztem magam, és kétségtelen, hogy más moldvai románok is sértésnek tekintették a miniszterelnök hozzáállását.”

A miniszterelnök elmondása szerint egyébként nem viccelt, de elnézést kér azoktól, akik esetleg tréfálkozásnak vették vagy sértőnek találták amit mondott. A PNL elnöke, Nicolae Ciucă úgy reagált erre, hogy „dolgoztam közel hét évet Buzăuban és Moldvában is”, és hozzátette, hogy mindenhol, minden régió településén románnak érzi magát. Ezzel nem tudunk vitatkozni.

Arra a kérdésre pedig, hogy hol van Buzău, a PNL elnöke azt válaszolta: „Buzău Romániában van.”

Hirdetés

Itt eldöntheti, hol van Buzău:

 

 

 

 

 

 

Hirdetés