Hivatalosan is német kézbe került egy romániai fegyvergyár, makrélától halt meg egy kislány és a nagymamája – hírmix

A kormány pedig akárhogy igyekszik, egyelőre nem tudja megadóztatni a vagyonosokat.

Hirdetés

A kormány megadóztatná a gazdagokat, csak éppen nincs hozzá rendszere

Gazdag embert az ág is segíti. Az ág jelen esetben a romániai digitalizációs impotenciát fedi. Marcel Bolos pénzügyminiszter kedden jelentette be, hogy április 30-áról szeptember 30-ikára kénytelenek halasztani annak a vagyonosokat érintő, 0,5%-os többletadónak a bevezetését, amely a 2,5 millió lejnél többet érő ingatlanok, illetve a 375 ezer lejnél többe kerülő autók tulajdonosait érinti. Az ok egyszerű: az információs rendszer egyelőre nem áll készen arra, hogy hozzáférést biztosítson az ingatlanok adóköteles értékére vonatkozó információkhoz. Mondjuk, ha a romániai adatbázisok és rendszerek állapotából indulunk ki, a vagyonosok megnyugodhatnak, mert valószínűleg szeptemberben sem lesz semmi abból az extra adóból. Ennek alighanem a törvényhozók közül is sokan örülhetnek.

Fagyasztott makrélától halt meg egy négyéves kislány és a nagymamája

Egy helyi boltban vásárolt fagyasztott makréla okozhatta a halálát egy négyéves, Călăraşi megyei kislánynak és nagymamájának – közölte kedden az egészségügyi minisztérium. Az áldozatok egy családi ebéden vettek részt vasárnap, ahol az említett halhúst is feltálalták. Hétfő reggel a kislány rosszul lett, kórházba kellett szállítani, majd dél körül a család újra riasztotta a mentőket, mert a nagyszülők is rosszul lettek. Őket is kórházba vitték ételmérgezéses tünetekkel, de amikor a szívproblémákkal küszködő nagymama értesült az unoka haláláról, leállt a szíve és ő is elhunyt. Az illetékesek vizsgálják a tragédia körülményeit.

Hivatalos: német kézbe került egy erdélyi fegyvergyár

Jóváhagyta a Versenytanács azt a tranzakciót, amely során a német Rheinmetall Landsysteme GmbH átveszi az Automecanica Mediaș Kft.-t és annak leányvállalatát, az Atelierele Speciale Autocamioane Mediaș-t – írja a Krónika. A Szeben megyei üzem a Rheinmetall szerint kulcsszerepet fog játszani az Ukrajnában használt harcjárművek bevetésre való felkészítésében. A német cég még februárban vásárolt 72,5%-os részesedést a katonai járműveket és polgári teherjárműveket is gyártó szebeni vállalatban, a részvények fennmaradó része pedig magánszemélyek kezébe került. A Rheinmetall és az Automecanica már 2022-ben létrehozott közösen egy karbantartó egységet Szatmárnémetiben, a német többségi tulajdonos pedig most arra számít, hogy évente 100 millió eurós bevételt termel majd a teljes romániai egység.

Hirdetés