Az egészségügy-miniszternek gőze sem volt róla, mi áll az általa vezetett tárca rendeletében

De aztán bocsánatot kért, és megígérte, hogy enyhítenek az elhunyt fertőzöttek temetésével kapcsolatos szabályokon. A papok és hozzátartozók ezentúl az intenzív osztályra is bemehetnek.

Hirdetés

Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter épp arról beszélt, hogy enyhítenek a Covid–19-ben elhunyt személyek temetésével kapcsolatos igen szigorú szabályokon, amikor

kiderült, hogy azt sem tudja, mik a szabályok.

Egy újságírói kérdésre reagálva ugyanis azt állította, hogy sosem volt olyan rész a korábbi miniszteri rendeletben, ami leszögezte, hogy a fertőzés következtében elhunytakat (jobban mondva azokat, akiket fel is boncoltak) nem szabad felöltöztetni, mielőtt zsákba, majd a koporsóba helyezik őket.

Ezzel szemben igenis volt ilyen rész a korábbi miniszteri rendeletben: az ilyen testeket kötelezően fertőtleníteni kellett ugyan, de sem kozmetikázni, sem felöltöztetni nem volt szabad, hanem két műanyag zsákba kellett őket helyezni.

Később a miniszter bocsánatot kért, és azzal védekezett, hogy a korábbi rendeletet nem ő írta alá (mondjuk attól elolvashatta volna), és hogy ő is téves információkat kapott.

A miniszter gyorsan hozzátette, hogy ezt a rendelkezést visszavonják, és több engedményt is tesznek a járvány miatt elhunyt személyek végtisztességét illetően: fel lehet majd a testeket öltöztetni a rokonok által biztosított ruhákba, és részesülhetnek a vallásuk szerinti rituáléban (természetesen zárt koporsóval). A módosításokon még dolgoznak, de az ígéret szerint legkésőbb pénteken meglesznek.

Hirdetés

Korábban már Raed Arafat is emlegette, hogy

enyhítenek a temetéssel kapcsolatos szabályokon.

Vlad Voiculescu egyébként abban is megegyezett a vallási vezetőkkel, hogy a papok szükség és igény esetén ezentúl bemehetnek a Covid-kórházak sürgősségi osztályára a haldoklókhoz. Ugyanez érvényes a búcsúzni vágyó rokonokra is, természetesen szigorú biztonsági óvintézkedések mellett.

Hirdetés