A román külügy revizionizmust vizionál Orbán Viktor Nagy-Magyarországos sálja miatt

Diplomáciai szintig jutott egy válogatott labdarúgó-mérkőzés, amelyhez amúgy a románoknak semmi közük.

Hirdetés

Magyar-román diplomáciai feszültséghez vezetett egy válogatott labdarúgó-mérkőzés – az ügy abszurduma, hogy egy magyar-görög meccsről van szó, amelyben a románok ugye nem igazán érintettek.

Mégis sikerült megtalálni azt az elemet, ami miatt lehet egy kicsit hisztizni: a vasárnap esti barátságos meccs utáni jelenetet, amelyben a válogatottól 109-szeres válogatottsági rekorddal búcsúzó Dzsudzsák Balázs átadta a mezét a meccset a helyszínen megtekintő Orbán Viktor miniszterelnöknek.

A kormányfő nyakában ugyanis szurkolói sál lógott, amelyen történetesen Nagy-Magyarország térképe is látható volt.

Ezt először a bukaresti média kapta fel, a G4Media portál „a magyar revizionizmus jelképeként” emlegette a sálat. A magyarokkal szemben cseppet sem barátságos portál szerint

a magyar hivatalos személyek Orbán Viktorral az élükön egyre gyakrabban használnak revizionista jelképeket.

Ezt azzal próbálja bizonyítani, hogy Orbán májusban egy rádióinterjúban arról beszélt: mivel Magyarország elvesztette a tengerpartját, hátrányban van a tengerrel rendelkező országokkal szemben, amelyek hajóval szállított energiahordozókat is képesek fogadni.

Emellett megemlítette, hogy a magyar kormányfő irodájában egy Nagy-Magyarországot ábrázoló földgömb látható – azt már nem tette hozzá, hogy azért, mert az egy 19. századi földgömb másolata.

Nem sokkal adta alább a HotNews sem: a portál szerzője „provokatív gesztust” vizionált az ügy kapcsán.

Az Adevărul azzal hergelt, hogy Orbán Viktor „elcsatolta” Erdélyt.

Hétfőn este aztán a román külügyminisztérium is kötelességének érezte, hogy habosítsa még egy kicsit a témát.

Hirdetés

A tárca közleményt adott ki, amelyben arról írt: jelezte a bukaresti magyar nagykövetnek, hogy határozottan helyteleníti a gesztust, amely ellentétben áll azzal a nyitottsággal, amely a kétoldalú viszony közelmúltbeli újrafogalmazását jellemezte.

A minisztérium is revizionizmust sejt az ügy mögött: a közlemény szerint

elfogadhatatlan minden revizionista megnyilvánulás,

és ellentétes a kétoldalú megállapodásokkal.

A román politikum sem maradt csendben. Vlad Gheorghe, a liberális USR európai parlamenti képviselője szerint „egyértelmű”, hogy Orbán Vlagyimir Putyin orosz elnök „bábja”, és senkit sem nyűgöz le azzal, ha Nagy-Magyarországot ábrázoló sálat visel, legfeljebb Putyintól gyűjthet be egy fejsimogatást.

Orbán Viktor kedden, Facebook-oldalán reagált. Ezt írta:

Hirdetés