Jean St'Ay

Mioritikus orosz rulett, a mi számlánkra

2020. június 10., szerda 11:27

Végigsöpört rajtunk a járvány, oké. Kibírtuk a karantént, épp jól bírjuk a vészhelyzetet is. Románia egész olcsón megúszta a járványválság első szakaszát egyes fejlett, nyugati demokráciákhoz képest (elnézést a cinizmusért). A magát felelősnek nevező válságkormány, élén az irodájában bulizgató miniszterelnökkel és a magyargyűlölő dumát toló államelnökkel, zászlajára tűzte a sikert. A parlamenti ellenzéknek ez persze büdös. De hallgattak, nagyjából. Eddig.

Mi van most? Konkrétan az, hogy közeleg a vészhelyzet vége. És kedden Klaus Ionopotchivanoc Iohannis álkisebbségi államelnök bejelentette: a román nép egészsége és jóléte érdekében meg kell hosszabbítani a vészhelyzetet június 15. után. Viszont lesznek lazítások. Például tódulhat a nép a plázákba, cicázni. Maszkban, természetesen.

Na de van egy kis baj. A vészhelyzet meghosszabbítására vonatkozó kormányrendeletet meg kell szavazni a parlamentben. Ahol a felelős válságkormány pártja bizony kisebbségben van. Ezért is köpte az aranyat Ionopot elnök úr a mikrofonba:

A vírust nem lehet szavazással kinyírni.

Az ellenzék – vagyis a PSD, az ALDE és a Pro Románia – a maga részéről már bejelentette: nem fogják megszavazni a vészhelyzet meghosszabbítását. Mert a felelőtlen válságkormány csak azért nyújtja a járványtésztát, hogy közben a maga zsebére mutyizzon. Ami vagy igaz, vagy nem. De mindegy is: ha nincs hosszabbítás, legkésőbb június 21-től (eddig fejti ki hatását a vészhelyzet-rendelet) szevasz, megszorító intézkedések! Visszatérünk a régi kerékvágásba: tolonghatunk a kocsmákban, utazhatunk, amerre látunk (illetve, ahova a célországok beengednek), elhajigálhatjuk a maszkokat (a kukába, ha egy mód van rá), karantén se, önkéntes „háziőrizet” se lesz, ha fokozottan vírusveszélyes országból érkezünk haza, a kötelező távolságtartásnak is búcsút lehet mondani. Ja, a koncertek, tüntetések, egyéb tömegrendezvények is zöld fényt kapnak. Zárójelben mondom: képzeljék el, hogy fogják most a fejüket a rendezvényszervezők, akik épp lemondták idei fesztiváljaikat.

Hirdetés

A felvázolt cicaharcnak június 15-ig el kell dőlnie. És akkor most el lehet töprengeni azon, hogy vajon miért is alakult ki. Hiszen Ionopot elnök úrnak ezúttal valóban igaza van: a tudományos kutatások szerint a szavazás nem hatékony ellenszere a koronavírusnak. Belegondolni is rossz, mi következik, ha ne adj Isten, megugrik a fertőzések száma. Érzésem szerint az ellenzéki lázadás oka ugyanaz, ami Ionopot úr magyargyűlölő performanszáé volt. Akkor a felelős román álkisebbségi államelnök azért hörögte a mikrofonba, hogy a PSD a magyarokkal karöltve rabolja el Erdélyt, mert némi választási tőkét kívánt kovácsolni a közelgő választásokra. Most az ellenzék gyakorlatilag a nép felszabadítója szerepében tetszeleg. Ahogy minden rendes forradalmi baloldal szokott. Drága nép, elhozzuk neked a szabadságot! Te meg majd elhozod nekünk a szavazatodat, oké?

Igen, de ha a vírus mégis úgy dönt, hogy marad, akkor a felszabadított nép fog szívni. De nagyon! Ezért annyira gusztustalan, ami most történik: mert valóban közösségek egészségével, adott esetben életével játsszák a mioritikus politikai orosz rulettet.

Hirdetés
Hirdetés