Az ügyészek meglátogatták Ion Iliescut, és nem baráti alapon…

… egy korrupt exminisztert végre elítéltek (igaz, egyelőre csak alapfokon)… és egy csinos városi utcarész váratlanul elsüllyedt, mire a miniszterelnök csak vonogatta a vállát.

Hirdetés

Az ügyészek meglátogatták Ion Iliescut, és nem baráti alapon

Beszámoltunk róla: a romániai igazságszolgáltatás lassan őrlő malmai felpörögtek, amelynek eredményeképpen az ügyészség ismét nekifutott a hírhedt bányászjárás-ügynek. Első lépésként csütörtökön becitálták Petre Roman ex-miniszterelnököt és Gelu Voican Voiculescu volt kormányfőhelyettest. Persze, rögtön felmerült a kérdés: na de mi lesz Ion Iliescuval? Aki, ugye, nyakig sáros a bányászjárás-ügyben.

Nos, péntek reggel az ügyészek fogták magukat és meglátogatták a 94 éves ex-politikust. És nyilván nem virágot vittek neki. Bejelentették, hogy indul a bűnvádi eljárás, egészen pontosan az 1990 június 13. és 14. közötti bányászjárás ügyében. A vád pedig a régi: emberiesség ellen elkövetett bűncselekmény.

Hogy a dologból mi lesz, azt nem tudjuk. Hiszen a hazai igazságszolgáltatás malmai nem csak lassan őrölnek, egész sok kiskapu is van rajtuk.

Egy korrupt exminisztert végre elítéltek (igaz, egyelőre csak alapfokon)

Néha úgy tűnik, a mioritikus haza egész rendes hely. Vagyis: aki ügyesen végzi a munkáját, az megy előre, aki pedig lop, csal, hazudik, azt elítélik – és nem fordítva.

Emlékeznek még erre a Sorina Pintea nevű hölgyre? Nagybányán született, aztán a nagybányai megyei kórház igazgatónője lett, aztán beállt a PSD-be, kapott egy szenátori széket, de lemondott róla, mert inkább maradt a kórház élén. Végül 2018-ban egészségügyi miniszterré avanzsált, majdnem két évig jött-ment ebben a minőségében. Voltak egészen forradalmi ötletei is: például az, hogy ha egy betegtől csúszópénzt (na jó, hálapénzt) kérnek egy kórházban, fogja magát és menjen át egy másikba.

Igen ám, csak hát Pintea asszony is emberből van: kórházigazgatóként bizony ő is hálapénzt fogadott el. És az ügyészség egy szép nap meglátogatta, még 2020-ban. Na és mostanra lejárt a per, a talárosok döntöttek: a volt miniszter asszony három év hat hónap letöltendő börtönbüntetést kapott. Persze, az ítélet alapfokú, tehát Pintea asszony nyugodtan fellebbezhet, még legalább kétszer.

Egy csinos városi utcarész váratlanul elsüllyedt, mire a miniszterelnök csak vonogatta a vállát

Nem, nem nálunk, Erdélyben történt, viszont sajnos tünetszerű, ugyanakkor igen súlyos eset. Prahova megyében van egy város, az a neve, hogy Slănic. A név fontos: szláv eredetű, és azt jelenti, só. Nem véletlenül: a város körül több sóbánya és sóstó van.

Hirdetés

Na de könnyen elképzelhető, hogy a rendkívül súlyos eset épp a bányák miatt következett be. A csütörtöki szent napon történt, hogy a város egyik csinos utcarésze váratlanul elsüllyedt. Nem vicc: két méter mély kráter keletkezett az út… nos, helyett. Ráadásul a lyuk azóta is tágul, mélyül. Az illetékes szervek értelemszerűen kirohantak a helyszínre: 42 környékbeli lakót kilakoltattak, mentik a menthetőt, méréseket végeztek és végeznek, szóval teszik a dolgukat.

A potenciálisan tragikus eset híre nyilván futótűzként terjedt és többek közt a mioritikus haza miniszterelnökét is megkérdezték, hogy hát ez hogy lehet. Mire Ciolacu úr ezt találta mondani:

„Utat építettek egy bánya fölé. Én most mit csináljak, tudjam, hol építettek utakat bányák fölé?”

És akkor tisztázzuk: nyilván senki se várja el egy miniszterelnöktől, hogy minden (adott esetben kretén) döntésről tudjon. És hogy mindenért ő feleljen. De azt igenis elvárjuk egy felelős miniszterelnöktől, hogy ne úgy válaszoljon, mint egy golán, avagy tekergő. Hiszen ő miniszterelnök, nem golán, avagy tekergő. Bár, fene tudja.

Hirdetés