Dehogy Erdélyt árulják a titkos irodákban: isznak, szivaroznak, jól vannak!

Ráadásul maszk nélkül, melynek kötelező beltéri viselését épp ők írták elő.

Hirdetés

Nincs nap botrány nélkül a mioritikus politikában. Péntek este például az történt, hogy a PSD-s Eugen Teodorovici ex-pénzügyminiszter közzétett egy fotót a Facebook-oldalán, amely a román kormány épületének egyik irodájában üldögélő felelős válságkormánytagokat ábrázol, és persze savazza a „sárga pestist”. A képen sorrendben, balról jobbra a következők ülnek: Lucian Bode szállításügyi miniszter, Raluca Turcan miniszterelnök-helyettes, Ludovic Orban miniszterelnök, Virgil Popescu gazdasági miniszter és Bogdan Aurescu külügyminiszter.

Persze, ezzel önmagába véve nincs semmi baj. Miért is lenne? Ülnek, beszélgetnek. Csakhogy: a Jó Orban úr vígan dohányzik, a jó Aurescu úr szivarozik (miként elődje, Meleșcanu úr), igaz gumikesztyűben, a gazdasági miniszter úr kezében nem üres és biztos nem üdítőt tartalmazó pohár van, az asztalon mindenféle jóféle ital. Ja, Turcan asszony az egyetlen, aki maszkot visel, bár nem megfelelő módon, kecsesen az álla alá csúsztatva.

És akkor nézzük a szabályokat. Ha jól tudjuk (és jól tudjuk), Romániában tilos a dohányzás a közintézményekben (is). Függetlenül attól, hogy járvány, háború, gazdasági válság vagy épp jóléti bumm van. A Viktória-palota pedig közintézmény. Elismerjük viszont: enni, inni, szivarozni enyhén szólva nehéz, ha az ember maszkot visel.

Aztán: a vészhelyzet bevezetésekor a felelős válságkormány kötelezővé tette a védőmaszk használatát belterekben. Ezek után nincs több kérdésünk, bíró úr. Csak annyit jegyeznénk meg, hogy amit szabad a felelős válságkormánynak, nem szabad a népnek. Viszont akkor mire jó a sok felelős politikus és szakember napi hegyi beszéde, hogy emberek, tartsuk be a szabályokat, együtt sikerül legyőzni a járványt?

A sajtó persze rákérdezett a jó Orban miniszterelnök úrra, aki először úgy reagált, hogy fogalma nincs, milyen fotóról van szó, honnan tudja, hogy épp milyen fotókon szerepel, és hát ő most mit csináljon, ha van fotó, hát van, ennyi.

Hirdetés

Később azért, kevésbé arrogánsan visszatért a témára és elmondta, hogy ó, hát ez nem pénteken történt, hanem hétfőn, május 25-én, az ő születésnapján, amikor néhány kolléga meglátogatta az irodájában. Torta is volt, viszki is volt, pezsgő is volt, sör is volt, ünnepeltek kicsit. És persze, hogy ÉPP nem volt rajtuk a maszk, hiszen tortát ettek.

Oké, de akkor higgyük már el becsszóra, tesszük hozzá, hogy amikor ittak és szivaroztak, már maszkot viseltek. Annak ellenére, hogy ez nem látszik a képen.

Hirdetés