Hírek szerdán: Nem bűncselekmény a fakereszt-állítás az úzvölgyi temetőben

Továbbá: még mindig lehet rendőrt vesztegetni élelmiszerrel. Kolozsváron feltalálták a politikai pizzát. És megjelent a piacon a cseresznye, de fogózzon meg, mielőtt megnézi az árát.

Hirdetés

Megjelent a piacon a cseresznye, 250 lej egy kiló

Az első cseresznye megjelenése a piacon minden évben borzadállyal tölti el a vásárlókat, mivel az árusok elképesztő árakon kínálják a a portékát. Nos, ez idén sincs másként: a híradások szerint egy nagyszebeni piacon jelent meg először a cseresznye.

A helyi média szerint a szebeni piacon szerdán két árusnál volt kapható cseresznye, mégpedig kilogrammonként 250 lejes áron. A gyümölcs Törökországból származik és kisebb mennyiséget is lehet belőle vásárolni, egy kisebb műanyagdoboznyit 70 lejért

Egy harmadik árus azt mondta, ő Görögországból hozatja, és olcsóbban, kilónként „csak” 150 lejért adja majd a cseresznyét.

Egy szemfüles vállalkozó piacra dobta az „összevont pizzát”, amit az európai parlamenti és az önkormányzati választások ihlettek

Egy kolozsvári pizzázó tulajdonosa, aki a híreket is követi és fél szemét a naptáron is tartja, gondolt egyet és megalkotott egy politikai-közéleti terméket. Az „összevont pizzát” az európai parlamenti és az önkormányzati választások ihlették, amelyeket ugyanazon a napon, júniusi 9-én tartanak összevonva.

A vállalkozó megnézte, hogy a vásárlói mit szeretnek a leginkább és összerakott egy két félből álló pizzát: az egyik fele négysajtos (quattro formaggi), a másik pedig diavola.

A diavola alapszíne a vörös (a paprikás szalámi és kápiapaprika színe), ez jelképezi a PSD-t, a másik, a sárga-kék, ami a sajtféléktől, köztük a kéksajttól kapja a színét, ez a PNL-s fél.

Az összevont pizza 35 lejbe kerül a kolozsvári pizzázóban.

Öt kiló sajttal vesztegettek meg két rendőrt

Azt hittük, lejártak azok az idők, amikor házikolbásszal, tyúkkal, tojással lehetett megvesztegetni a hivatalos közeget (bár ha belegondolunk, a bolti silány tömegtermékek korában azért egy jó füstölt házi kolbász igenis képviselhet reális értéket).

Botoșani megyében azonban más szelek fújnak. Két rendőrt egy ötkilós sajttal vesztegetett meg még 2020-ban egy gépkocsivezető, hogy szemet hunyjanak egy gyorshajtási kihágás fölött. Az ügyükben nemrég megszületett jogerős ítélet szerint a két rendőrnek ki kell fizetnie az államnak a sajt ellenértékét, ami a négy évvel ezelőtti értéken kilónként 30 lej, vagyis az ötkilós sajtkorong esetében 150 lej – így a két rendőr fejenként 75 lejt fizet be az államkasszába.

A két botoșani rendőr elítélése egy többszereplős korrupciós ügy része, amit a korrupcióellenes ügyészség göngyölített fel és amely végül tyúkpernek bizonyult. Az ügyben a Botoșani megyei rendőrség 16 rendőre ellen indult büntetőjogi eljárás – a közlekedésrendészet dolgozói 2020-ban 100 lej és 100 euró közötti összegeket fogadtak el szabálysértő gépkocsivezetőktől. A kenőpénz összege azonban igen alacsony, összesen alig 1600 lej – ehhez képest a perköltségek 4700 lejre emelkednek, amit szintén az elítélteknek kell megtéríteniük. A rendőrökre felfüggesztett börtönbüntetéseket szabtak ki, mivel beismerő vallomást tettek, ebben az esetben pedig a büntetés is csökken. Az elítélteknek közmunkát is kell végezniük. Az ügy még nincs teljesen lezárva, öt gépkocsivezető ellen továbbra is folyik a per.

Nem bűncselekmény a fakeresztek felállítása az úzvölgyi temetőben, lezárták az ügyet

Hirdetés

A csíkszeredai ügyészség lezárta a büntetőjogi eljárást a tavaly júliusban az úzvölgyi katonatemetőben felállított fakeresztek ügyében, a döntés szerint a nacionalista Nemzet Útja (Calea Neamului) szervezet tagjai nem követtel el semmiféle bűncselekményt a keresztek felállításával – írja a Székelyhon.

Közel egy évvel ezelőtt, július 8-án a román nacionalista megnyilvánulásairól elhíresült Mihai Tîrnoveanu vezette szervezet tagjai és szimpatizánsai 150 fakeresztet állítottak fel az úzvölgyi temetőben, ahol korábban a bíróság döntése alapján el kellett távolítani a szomszédos Bákó megyei Dormánfalva polgármesteri hivatala megbízásából felállított betonkereszteket.

Tîrnoveanuék az általuk a temetőben nyugvó román hősüknek nevezett katonák emlékére állították fel a 150 kisebb fakereszteket és egy nagyobb, több mint öt méter magas, szintén fából készült keresztet is.

Az úzvölgyi katonatemető Csíkszentmárton község területén fekszik, az önkormányzat és a Hargota megyei tanács fellebbezni fog a mostani ügyészségi döntés ellen.

Részletekért kattintson a Székelyhonra.

 

 

Hirdetés