Színre lépett a sokat vitatott Előretolt Helyőrség Íróakadémia

Az Orbán János Dénes nevéhez köthető Kárpát-medencei Tehetséggondozó kiírta első pályázatait.
Hirdetés

Az elmúlt hetekben parázs viták alakultak ki annak nyomán, hogy kiderült: a magyar kormány 150 milliós keretből létrehozza a Kárpát-medencei Tehetséggondozó nevű nonprofit kft.-t, amelynek élére Orbán János Dénes költő, író, a kolozsvári Bulgakov kávéház korábbi tulajdonosa és ügyvezetője kerül. Mint kiderült, a tehetséggondozó első projektje az Előretolt Helyőrség Íróakadémia lesz, de más művészeti ágakban is indítanának programokat. A tervet bírálta a magyar irodalmi élet több ismert szereplője és a fiatal írók szervezetei is.

A vita annak ellenére – vagy épp azért – is beindult,

hogy konkrétumokat nemigen lehetett tudni a készülő íróakadémiáról. A megnyilatkozások egyik színterérévé portálunk vált, megszólalt a Helyőrség több „veteránja” és maga Orbán János Dénes projektvezető is – Sántha Attila írása, az ezt követő reakciók és a témához kapcsolódó linkgyűjtemény itt érhető el.

Friss, ropogós hír, hogy a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. (KMTG) „életbe lépett”, vagyis vállalta a nyilvánosság előtti hivatalos bemutatkozást, elindította honlapját és ezzel egyidőben kiírta első pályázatait.

A tehetséggondozó célja szakmai oktatást, továbbképzést biztosítani a pályakezdő alkotóknak,

menedzselni őket a magyar és nemzetközi médiában és kulturális piacon – derül ki a KMTG bemutatkozó dokumentumából. A KMTG első projektje irodalmi jellegű – az Előretolt Helyőrség Íróakadémia –, de a jövőben az intézmény újabb művészeti projektek beindítását is tervezi. Az íróakadémia bemutatása során utalnak Rejtő Jenő Az előretolt helyőrség című kultkönyvére, amelynek hőse, Troppauer Hümér az öklével küzdött az irodalomért. Továbbá visszautalnak arra, hogy 1994-ben Kolozsváron indult el az azonos nevű irodalmi mozgalom, „amely – a kisebbségi körülmények ellenére – a Kárpát-medence egyedi és egyik leghatékonyabb tehetséggondozó irodalmi műhelyévé nőtte ki magát”.

Az íróakadémia esélyegyenlőséget kíván teremteni, mert – mint fogalmaznak – nem mindenki tudja áthidalni a távolságokat és a szociális helyzetből fakadó hátrányokat, pedig „jó páran talán az új Mikszáthok, Jókaik, Ady Endrék lehetnének”, ha képesek lennének eljutni legalább a publikálásig.

Az alapoktatást az íróakadémia állandó oktatói biztosítják,

melléjük a nyertes pályázók igényeinek megfelelően újabb oktatókat szerződtetnek le. Az állandó oktatókon kívül – akik a hosszú távú és rendszeres foglalkozásokat tartják –, a tanítványokkal való konzultálás után szándékukban áll mesterkurzusok, műhelymunkák megtartására invitálni a magyar irodalmi szakma legjelesebbjeit.

A KMTG honlapja jelenleg hat állandó oktatót tüntet fel: Orbán János Dénest (mint projektvezetőt), Farkas Wellmann Endrét, Farkas Wellmann Évát, Nagy Koppány Zsoltot, Pál Dániel Leventét és Szilágyi Tamást.

Hirdetés

Mivel a fiatal szerzőknek írásból, fellépésekből és alkotói ösztöndíjakból szinte lehetetlen megélni, a pragmatizmus jegyében az akadémia hallgatói megtanulhatják a könyv-, folyóirat- és portálszerkesztést, műszaki szerkesztést, kulturális újságírást, művelődés-szervezést, továbbá a szükséges informatikai, szerzői jogi és pénzügyi képzésről is gondoskodnak.

Az Előretolt Helyőrség Íróakadémia első pályázata két kategóriát szólít meg:

I. Olyan szakmailag már elismert fiatal írókat, akik szeretnének pályakezdők mentorai lenni, példát mutatni nekik az írói kiteljesedés szakaszairól, majd a képzés elvégzése után csatlakozni az Íróakadémia oktatói köréhez.

II. Pályakezdő tehetségeket, akik írói pályára szeretnének lépni. A nyertes pályázóknak a távolságok és a szociális nehézségek ellenére is biztosítják a megfelelő oktatási körülményeket.  

A továbbiakban tervezik egy kritikai műhely beindítását is, amelynek keretén belül tehetséges fiatal kritikusoknak hirdetnek pályázatot.

Mint megjegyzik, a KMTG nem kizárólag az Előretolt Helyőrség Íróakadémia projektjét kívánja támogatni, hanem más fiatal irodalmi mozgalmakat, írószervezeteket, alkotókat is. Ennek érdekében folyamatos pályázati rendszert kíván kialakítani, és lehetőségei szerint támogatni bármilyen kezdeményezést, amely a fiatal magyar irodalom érdekében történik.

Az Előretolt Helyőrség Íróakadémia pályázati kiírása:
A pályázat futamideje alatt legfeljebb 30 alkotó részesülhet anyagi támogatásban, rendkívüli tanulási, továbbképzési lehetőségekben, műhelymunkában és korszerű önmenedzselési módszerek elsajátításában.
A KMTG biztosítja a szerzők műveinek megjelentetését rangos könyvkiadóknál, író-olvasó találkozók szervezéséről és folyamatos médiajelenlétről gondoskodik, valamint szakmai érdekképviseletet nyújt. A pályázóknak tudomásul kell venniük a műhelymunka és az oktatói tevékenység Budapest-centrikusságát – bár az intézmény mindent megtesz a Kárpát-medencei távolságok áthidalásáért, hétvégi budapesti oktatást, valamint állandó online-távoktatást is biztosít.
Két kategóriáról van szó:
I. Mentorok – 10 fő
A pályázat nyerteseivel a KMTG 1 évre szóló szerződést köt, havi bruttó 150.000–250.000 Ft erejéig. Az összeg megállapításánál a következő szempontokat veszik figyelembe: a szerző eddigi munkássága; a benyújtott pályázat minősége; a pályázó oktatói képességei; az Íróakadémiának nyújtott specifikus tudás. Amennyiben a nyertes a vállalt kötelezettségeknek eleget tesz, a szerződést a KMTG 1+1 évre meghosszabbíthatja.
II. Pályakezdők – 20 fő
Ebbe a kategóriába olyan pályakezdő tehetségek jelentkezését várják, akik kötettel még nem rendelkeznek, de már fel tudnak mutatni tehetségüket bizonyító írásműveket.
A pályázat nyerteseinek a KMTG 1 évre szóló tanulmányi ösztöndíjat ítél meg, havi nettó 40.000–100.000 forint erejéig, mellyel az oktatásban való részvétel feltételeit biztosítja. Amennyiben a nyertes pályázó vállalt kötelezettségeit teljesíti, és eleget tesz az Íróakadémia elvárásainak, a támogatás folyósítását a KMTG 1+1 évre meghosszabbíthatja.
A pályázati feltételekről, a pályázáshoz szükséges dokumentációról és egyéb hasznos információkról az érdeklődők a KMTG frissen indult honlapján tájékozódhatnak.

Hirdetés