Kolozsvári szilveszter – a magyar mint idegen nyelv

Az újévi jókívánságok rejtélye. Megfejtéssel!
Hirdetés

Tudom, elmúlt a szilveszter, de már vízkereszt is el, engem azonban még mindig zavar valami. Nevezetesen a kolozsvári szilveszteri jókívánságok rejtélye, a nagy főtéri népünnepély alatt.

Szép volt kimenni a csikorgó hidegbe, bámulni az épületeken ide-oda cikázó fényeket, megosztani embertársainkkal egy-egy hűhát, és persze izgatottan várni azt a mindig megfejthetetlen pillanatot, amikor az óév utolsó másodperce el-, az újév első másodperce pedig beröppen a térbe.

Ezek a pillanatok valóban pompásak voltak. A Szent Mihály templom főtérre néző tetőzetén kivetítve láthattuk, hogy 9, 8, 7, 6… stb. A háttérben Emil Boc polgármester ordította a visszaszámlálást, és amikor eljött a 0, égnek röppentek a tűzvirágok. A templomtetőn megjelentek a jókívánságok. 

És itt van az, ami most is zavar. Én ugyan nem láttam, de utóbb fotókkal is igazolták, hogy a jókívánság magyarul is megjelent. Én bűnöm, én igen nagy bűnöm. De vajon miért is nem láttam? Íme, a rejtély megfejtése. Mert a magyar jókívánás alig pár másodpercig villant fel. A francia mellett, például. Azt ugyanis láttam. Lehet, hogy angolul is megjelent a szöveg. Nem tudom, azt se láttam. Mégpedig azért, mert az „idegen nyelvű” jókívánságok teljes csokra megítélésem szerint egy percig sem tartott. Megjegyzendő: az egész látványosság 10 hosszú percent át kápráztatta a jelenlevőket. A villámgyorsan lezavart multikulti csokor után csak a lamulcány villogott a templomtetőn.

Szóval, ismétlem: a magyar nyelv az idegen nyelvek között szerepelt. Na, hát ez zavar. Igazán kíváncsi vagyok, hány őshonos francia fizet helyi adókat. Mondjuk, a kolozsvári magyar közösséghez viszonyítva. Polgármester úr, ön tényleg ennyire gyökér? Biztos igen. Már többször felmutatta a flepnit, kicsit unalmas is.

Hirdetés

De van itt még valami. Ami már nem a hülye polgármester ügye. Hanem a kolozsvári magyarság képviselőié. Lehet ugyanis fotókkal bizonygatni, hogy lám, ott a magyar újévi kívánság is, sőt, lehet ilyen Facebook-borítóképeket is kitenni. A fenti körülmények közt, tisztelt kolozsvári magyar képviselők, ez nem egyéb… nos, otromba képmutatásnál. Kipipáltuk szépen: látjátok, hát van magyar felirat is. Mi megtettük a magunkét! Ja, hogy az idegen nyelvek közt szerepel? Hát, az a fotón nem látszik, kérem szépen.

De nem baj, na. Mert – és hadd játsszam el ezt az elméleti forgatókönyvet – ha majd jönnek a választások, akkor esetleg rányomom a pecsétet az őshonos francia jelöltekre. Akiket természetesen majd valamelyik őshonos egyház nevez ki. És esetleg lesznek még kolozsváriak, akik ezt teszik. Elméletileg.

Hirdetés