Korrupciós vádak a gyógyszerpiacon

Mivel a gyógyszerkassza 2011 óta nem változott Romániában, s ez idő alatt az állam egy lejjel sem szánt több pénzt az ártámogatott gyógyszerekre, alaposan elő nem készített demagóg körítéssel, divatos fenyegetésekkel akarják elérni, hogy a kényelmetlen ötéves szünet után új gyógyszereket hozzanak be az országba.
Hirdetés

„Az egészségügyi miniszter sűrű fenyegetőzései nem maradtak válasz nélkül. A generikus, tehát másod-, harmadgenerációs készítmények gyártóinak egyesülete bejelentette, hogy a gyógyszerárcsökkentés az igazságtalanul alkalmazott clawback (visszatérítési) illetékkel együtt 1.000 alacsony árú generikus gyógyszer eltűnését eredményezheti a piacról. Köztük a legnépszerűbb 50 készítményét, mint a metoprolol, enalapril, omeprazol, indapamid, ibuprofen, diclofenac, pentoxifilin, ciprofloxacin, atorvastatin és sorolhatnánk tovább.

A generikus gyógyszerek gyártóit kényelmetlenül érinti, hogy őket is hasonló visszatérítési illeték fizetésére kötelezik, mint a drága, legelőször gyártott készítmények előállítóit. Emiatt az utóbbi három évben 1.300 hozzáférhető áron kínált gyógyszer tűnt el a patikákból és 300 gyógyszeripari dolgozó vesztette el az állását.

Mivel a gyógyszerkassza 2011 óta nem változott Romániában, s ez idő alatt az állam egy lejjel sem szánt több pénzt az ártámogatott gyógyszerekre, alaposan elő nem készített demagóg körítéssel, divatos fenyegetésekkel akarják elérni, hogy a kényelmetlen ötéves szünet után új gyógyszereket hozzanak be az országba. Kérdés, hogy ez mibe fog kerülni a lakosság többségének?”

Hirdetés