Erdőtűz

Miközben tudjuk, hogy az áldozati nemzedékek a mindenkori történelem velejárói, összességében elemi érdekünk, hogy Románián is végigfusson a korrupciós megtisztulás erdőtüze.
Hirdetés

„A letartóztatások, bekasztnizások, maszkos rajtaütések fonalát már rég elvesztő romániai polgárban mindez megerősíti azt a meglehetősen lehangoló kocsmademagóg meggyőződést, hogy javíthatatlanul korrupt országban él.

Persze nem is jár túl messzire az igazságtól, legfeljebb abba nem gondol bele, hogy e tekintetben is van ahonnan felfejlődnünk, illetve hogy sok év mulasztásának pótlási kényszere termeli ki a bilincselési dömpinget.

Az intézkedésözön hitelességének esetenkénti megkérdőjelezése abból is fakad, hogy a letartóztatások tekintélyes része csak évek múltán jut el a jogerős ítélethozatal fázisába. Akkor, amikor többnyire már csak az érintettek emlékeznek a cselekvések részleteire, a történtek fonalának újrafelgöngyölítésébe pedig ilyenkor jócskán vegyül szubjektivizmus is. Akadályozza a tisztánlátást az etnikai elem is, amely hol pró, hol pedig kontra érvként bukkan fel.

Mi, magyarok eddig többnyire elegáns szemlélőkként, erkölcsi bajnok fejcsóválókként követhettük az események sorozatát. Ahogy egyre érintettebbé válunk, úgy alakul át a kékfény-történetekhez való viszonyunk. De miközben tudjuk, hogy az áldozati nemzedékek a mindenkori történelem velejárói, összességében elemi érdekünk, hogy Románián is végigfusson a korrupciós megtisztulás erdőtüze.”

Hirdetés