Csak a nagyoknak lehet jó?

Újabb példát láthatunk a multipátyolgató adószabályozásra, nem egész egy hónappal azután, hogy az üzemanyagsarc alól részben mentesítették a nagyfuvarozókat.
Hirdetés

„A román bürokrácia tempójához szokott észnek tüneményes gyorsasággal fogadták el a sürgősségi kormányrendeletet, amely szerint júliustól 2015 végéig adómentes lesz a visszaforgatott nyereség. És aki arra gyanakodott, hogy megint a nagymenők érdekei sugalmazzák a törvényalkotó ihletet, most sem tévedett.
Mert szó se róla, ezekben az időkben a versenyszférának betevő falatként kell minden olyan jogszabály, amely segíti a beruházásokat, új munkahelyek létrehozását, elsősorban a termelőágazatokban. Csakhogy a szabályokat korrektül kellene megalkotni, azaz elviekben egyenlő esélyt adni mindenkinek, és ezen túl pozitívan diszkriminálni a kisvállalkozókat, akik üzletük méretéből eredően eleve hátrányos helyzetben vannak a nagyvállalatokhoz képest a piaci versenyben, viszont országos szinten mégiscsak igen jelentős számú embernek, családnak biztosítják a mindennapi betevőt.
Erre megint pont a kicsikbe rúgnak egy jókorát a döntéshozók. Mert igaz ugyan, hogy a munkagépekbe, eszközökbe visszaforgatott nyereség adómentes lesz júliustól, és ez nemzetgazdasági szinten egyes elemzők szerint 10 milliárd lejre rúgó új beruházást generál, ami a statisztikákban is jól mutat, és a választási kampányokban is méretes féltéglát biztosít a politikusoknak mellveregetés céljára. De ebből a tízmilliárdos tortából a legéhesebbek, a mikrovállalkozók, akiknek legtöbb kilenc alkalmazottjuk van, és nem profitadót, hanem forgalomarányos adót fizetnek, egy morzsát sem kapnak, mert rájuk az új szabály nem vonatkozik.”

Hirdetés