Vesszen Trianon?

El kellene tehát végre dönteni, hogy vesszen-e Trianon, vagy az autonómia a követelés tárgya.
Hirdetés

Már megint elsikkadt egy autonomista megmozdulás Erdélyben. A Székely szabadság napjának indult, nagy dérrel, nagy durral. Százezer embert várt a főszervező Székely Nemzeti Tanács Marosvásárhelyre március 10-én, ahol aztán nagy jóindulattal mondhatjuk, hogy megjelent ennek egytizede, s a megmozdulás üzenete is szépen elsikkadt: Bukarestben csak annyit akartak meghallani belőle, hogy »vesszen Trianon!«

Pedig én ma azt mondom, hogy most már egye fene azt a trianoni szerződést. Vállalom érte a megkövezést, máris látom a felhorgadó fejeket, de vállalom. De csak ha és amennyiben bíráim is keblükre ölelik Trianon esetleges veszte esetén a sok millió románt, aki most éppen Erdélyben él.

Ugye?
Nem is olyan egyszerű ez.

Mert az még hagyján, hogy alig tízezer székely vett részt azon a tüntetésen, amelyen elvileg ismét autonómiát követeltek a Székelyföldnek, de az ott megfogalmazott üzenetek eklektikája (Autonómiát! Vesszen Trianon! Székelyföld nem Románia!) nem ezt a szellemiséget hordozta magában. A végkifejlet pedig természetesen már borítékolható volt: a román média nem a tüntetők által elfogadott, a Székelyföldnek autonómiát követelő kiáltványra, hanem »magyarországi szélsőséges csoportok« randalírozására helyezte a hangsúlyt a Székely szabadság napjáról szóló tudósításokban. Megbírságolták a tüntetés szervezőit és egyes résztvevőit. Kitiltottak néhány együgyű jobbikost, betyárt meg gárdást Romániából, ahol most mindenféle csatornákon naphosszat azon jajgathatnak a politikusok, hogy lám, a magyarok már megint a hátukon akarják elcipelni Erdélyt, de legalábbis a Székelyföldet.

El kellene tehát végre dönteni, hogy vesszen-e Trianon, vagy az autonómia a követelés tárgya. Ezen belül pedig azon is érdemes nagyokat töprengeni, hogy csak Székelyföldnek járna-e önrendelkezés, vagy egész Erdélynek. Utóbbit választva viszont hasznos lenne az ott többségben élő nemzet »megdolgozása« is az ügy fontosságát illetően. Mert a jelenlegi képzavartól egyelőre csak a román szélsőségesek és a szavazataikra bukó politikusok bolondulnak meg még jobban.

 

Már megint elsikkadt egy autonomista megmozdulás Erdélyben. A Székely szabadság napjának indult, nagy dérrel, nagy durral. Százezer embert várt a főszervező Székely Nemzeti Tanács Marosvásárhelyre március 10-én, ahol aztán nagy jóindulattal mondhatjuk, hogy megjelent ennek egytizede, s a megmozdulás üzenete is szépen elsikkadt: Bukarestben csak annyit akartak meghallani belőle, hogy „vesszen Trianon!” – See more at: http://magyarhirlap.hu/vesszen-trianon#sthash.sNBl6gXJ.dpuf

Hirdetés