Fesztiválkocsma és olimpiai sátor is lesz a Kolozsvári Magyar Napokon

Gergely Balázs főszervezőtől arra a kínzó kérdésre kértünk választ, hogy hol bulizhatnak az idei KMN-látogatók. És egy bónusz információt is megtudtunk.
Hirdetés

Az elmúlt években a Kolozsvári Magyar Napok egyik „védjegyévé” vált a Conti, azaz a néhai New York szálló és kávéház, amely a fesztivál

informális centrumaként, „szíveként” működött:

ide tértek be napközben egy-egy kávéra az egyik rendezvényhelyszínről a másik felé igyekvő fesztiválozók – vagy épp egy olyan rendezvényre – közéleti beszélgetésre, kiállításra, performanszra –, amelyet a patinás falak közt tartottak; este pedig itt vezethették le az egész napos fáradtságot és feszültséget, koncertek és afterpartik közben.

Csakhogy időközben a New York, melyet az imént némi eufemizmussal neveztünk patinásnak, több évnyi erodálódás után életveszélyes állapotba került, a vakolat bármikor a járókelők fejére hullhatott, sőt hullott is. A hatóságok illetéktelen vakolatleverő akciói után idén februárban a tulajdonos megrendelésére elkezdték felújítani az épületet, de – amennyiben hihetünk a szakembernek – nagy reményeket ehhez a művelethez sem fűzhetünk.

Buli előtti csend a Contiban|Fotók: Fall Sándor

Ezért nem is az volt a kérdés (főként a Colectiv-tragédia után), hogy düböröghet-e idén augusztusban is a rockzene az egykori polgári kávéház falai között, hanem hogy használják-e majd más, „csendesebb” tevékenységekre a Contit, illetve hogy lesz-e alternatív bulihelyszín a Kolozsvári Magyar Napokon.

Gergely Balázs főszervező egyértelműsíti: ereszd el a hajamat típusú éjszakai mulatságok nem lesznek a Contiban, viszont

megtartanák a helyszínt afféle fesztiválkávézónak,

illetve képzőművészeti kiállítótérnek. Arra a kérdésre, hogy ez csak visszafogott, nappali tevékenységet jelent-e, siet leszögezni: terveik szerint a kávézó az éjféli órákban is nyitva tartana, szolidabb baráti összejövetelek helyszíneként, csak a koncerteket, DJ-partikat „tiltanák ki” az épületből.

Hirdetés

Akik viszont attól tartanak, hogy ez a koncerteket követő éjszakai bulik végét jelenti a Kolozsvári Magyar Napokon, megnyugodhatnak:

a szervezők alternatív bulihelyszínt keresnek,

és jelenleg három különböző vendéglátóipari egységgel is tárgyalások folynak, a tökéletes helyszín megtalálása végett. Konkrét részletekkel azonban csak később szolgálhatnak, miután már biztosak a „tranzakcióban”.

Gergely Balázs elárult egy olyan információt is, amely a szerdai sajtótájékoztatón nem hangzott el: mivel a Magyar Napok idején még javában tart az olimpia, azoknak is kedveznének, akik egyszerre szeretnék élvezni a nyári fesztiválhangulatot és követni a brazíliai olimpiai játékokat. Ezért

felhúznak egy olimpiai sátrat,

amelyben egyrészt éjjel-nappal követhetőek lesznek a sportesemények, másrészt meghívottakkal, a sport területén jártas vendégekkel találkozhatnak a magyarnapozó sportrajongók. Az „éjjel-nappali” jelleg azért fontos, mert az időeltolódás miatt Kolozsváron más napszakra esnek az olimpiai rendezvények, mint Rióban.

„Ez lesz a Hajrá, magyarok! sátor” – fogalmaz a KMN főszervezője.

Hirdetés