Irigykedik Bukarest a sportfőváros Kolozsvárra

Az ország szinte minden kiemelt sporteseménye a kincses városba kerül, a főváros dühöng. De mi vezetett idáig?
Hirdetés

„Szégyen, hogy a válogatott Kolozsváron kell játszon” – kommentálta Laurențiu Reghecampf, a Steaua futballcsapatának edzője a hírt, miszerint az erdélyi városban rendezik meg március 27-án a Románia–Spanyolország barátságos mérkőzést.

A döntés Anghel Iordanescu szövetségi kapitány tetszését sem nyerte el: „Az lenne normális, ha Bukarestben játszanánk”. A szövetség azonban tehetetlen a bukaresti tűzoltósággal szemben, amely továbbra sem hajlandó kiadni a tűzbiztonsági engedélyt az alig négy és fél éve elkészült Nemzeti Arénára.

De a fővárost nemcsak a spanyolok elleni meccs „elvesztése” dühíti. A közelmúltban és -jövőben ugyanis

szinte minden kiemelt sportesemény Kolozsvárra került,

legyen szó kézilabdáról (Kárpát Kupa, Szerbia elleni világbajnoki selejtező, Norvégia elleni Európa-bajnoki selejtező), kosárlabdáról (a női válogatott Európa-bajnoki selejtezői) vagy teniszről (Simona Halepék FED Kupa-mérkőzései). És az alig másfél éve felkészült Szamos-parti multifunkcionális csarnok igazán „nagy dobásai” csak ezúttal jönnek: snooker Európa-bajnok az évek végén, a hírek szerint Ronnie O’Sullivannel, szertorna Európa-bajnok 2017 áprilisában és kosárlabda Európa-bajnokság 2017 szeptemberében.

Románia egyetlen modern csarnoka másfél év alatt jóval több nemzetközi sporteseményt rendez, mint egész Románia a rendszerváltástól mostanáig. Utóbbiakat nem nehéz összegezni: a 2000-es női kézilabda Európa-bajnokságon (Bukarest és Râmnicu Vâlcea) és a tavalyi női kosárlabda női Európa-bajnokság két csoportján (Nagyvárad és Temesvár) kívül semmi.

Érthető Bukarest irigysége,

főleg hogy a spanyol meccs előtt már a torna Eb-t is a főváros kárára szerezte meg Kolozsvár. A szakszövetség ugyanis a fővárossal pályázott, csakhogy a Sorin Oprescu főpolgármester által megálmodott tízezer férőhelyes sportcsarnoknak még a tervei sem készültek el. Oprescut azóta lekapcsolta a DNA, a tornaszövetség pedig szerencsére tartalék helyszínnek azért beírta Kolozsvárt.

Megfelelő csarnok hiányában pedig Bukarest azt sem tudja, hogy Oprescu másik kreációja, a CSM nevű, közpénzekből működő mamutklub női kézilabda-csapata hol rendezze meg április elején a Bajnokok Ligája negyeddöntőjét az orosz Rosztov ellen, mivel az egyetlen megfelelő helyszínen, a Ioan Kunst Ghermănescu-sportcsarnokban (kommunista nevén Sport- és Kultúrpalota, a fővárosiak számára csak Polivalenta) éppen táncverseny lesz az adott hétvégén. A többi bukaresti sportcsarnok meg

túl kicsi vagy a Colectiv-tragédia óta nincs tűzbiztonsági engedélye.

Hirdetés

Marad Râmnicu Vâlcea vagy egyenesen Kolozsvár. Az a Kolozsvár, amelyett eddig látványosan mellőzött a futballszövetség. Bár az ország két legmodernebb stadionja, a Kolozsvár Aréna (31 ezer férőhely) és a Nemzeti Aréna (55 ezer férőhely) nagyjából egyidőben készült el 2011 őszén, a válogatott eddig kizárólag az utóbbiban játszott. Az azóta megrendezett 19 hazai válogatott mérkőzés közül 18-at a bukaresti stadionban játszottak le, egyet pedig tavaly márciusban a Feröer-szigetek ellen Ploieşti-en.

Hiába lobbizott Emil Boc polgármester a szövetségnél, hogy legalább felkészülési meccseken jöjjön Kolozsvárra a válogatott, süket fülekre talált. Oprescuéknak be kellett hozni 255 millió eurós befektetést – ezért Kolozsvár szemét kiszúrták egy-két női válogatott meccsel. Mégis, a Kolozsvár Aréna 2013 óta folyamatosan nyereséges, még úgy is, hogy a főbérlő Universitatea csapata állandóan adós a fizetéssel.  

Az ország második legnagyobb stadionjában először lesz válogatott mérkőzés március 27-én, de Kolozsváron is mindössze harmadszor lép fel a nemzeti együttes. A román válogatott ugyanis 94 éves történelme alatt

mindössze kétszer játszott eddig a kincses városban.

Még 1923. július 1-én Csehszlovákia ellen (0-6) a régi fatribünös Sétatéri Stadionban, és 2008 szeptember 6-án Litvánia ellen (0-3) a CFR-stadionban. A szövetségnek viszont most már nemcsak arra kell felkészülnie, hogy a Nemzeti Aréna biztonsági gondjainak elhúzódása miatt akár a 2018-as világbajnokság ősszel kezdődő selejtezőit (Lengyelország, Dánia, Montenegró, Kazahsztán és Örményország az ellenfelek) is vidékre vigye, hanem akár a 2020-as Európa-bajnokság Bukarestbe tervezett négy mérkőzését is elveszítheti.

Kolozsvár pedig várja Casillast, Sergio Ramost és Iniestát.    

Hirdetés