Divatbemutató a templomban – és mégis forog a Föld!

Párizsban katasztrófa zajlik épp. Kolozsváron egy templomi divatbemutató miatt megy a hiszti.
Hirdetés

Olvasom: egy divattervező-fesztivál (ZAIN) keretén belül divatbemutatót tartottak pénteken, november 13-án (ugye, milyen szerencsétlen nap ez?)… 

a Farkas utcai református templomban.

Olvasom: a hívekkel való két napos konzultációt követően a nemrég remekül felújított templom gazdái beleegyeztek a szokatlan akcióba, azzal a feltétellel, hogy a bemutató előtt ők is megnézik, és rábólintanak a modellekre. Mármint nem az emberekre, a ruhákra.

És minden ment, mint a karikacsapás. Belátom, valóban szokatlan dolog ez. Költészetről, klasszikus zenéről, de még könnyű zenéről is hallottam templomban. Divatbemutatóról még nem.

De még el sem gondolkodhattam igazán a dolgon, máris ömlöttek szembe a Facebookon a felháborodott dörgedelmek. Kálvin forog a sírjában! Micsoda perverzió! A Magyar Nyelv Napján, a Magyar nemzeti Zászló alatt román divattervezők parádéznak a kolozsvári Farkas utcai református templomban! Ne hagyjátok a templomot és az iskolát!

A félreértések tisztázása végett: a román divattervezők nem gerillaakció során foglalták el a templomot, nem kiáltották ki Nagyromániát és nem tűzték ki az oromra a román zászlót. Szépen megkérték az illetékeseket, akik – nyilván nem nemzetrontó, hazaáruló, perverz, sátánista meggondolásból – belementek a dologba, és megengedték a divatbemutató megszervezését.

A további félreértések elkerülése végett: ezek a dörgedelmek – bocsásson meg nekem a Jóisten – azoknak az sötét ultraortodox pópáknak a kirohanásaira emlékeztet, akik azt állították: a Colectiv Klubban kitört tűzvész a sátánista rockzenére rángatózó sátánista fiataloknak tudható be. Könyörgöm, legyünk észnél. Vagy ne legyünk. Csináljunk magunkból hülyét. Így is jó.

Ja, azt is siettek egyesek hangsúlyozni, hogy az Erdélyi Református Egyházkerületnek semmi köze az egészhez. Kérdőre vonni csakis a Belvárosi Református Egyházközséget lehet. Az ő saruk. Megáll az eszem, de tényleg!

Hirdetés

Olyan megjegyzések is futnak szanaszét, hogy a divatbemutató azért nem oké, mert a pénzről szól, egy orgonakoncerttel ellentétben, például. Hát ez nagyon messzire vezetne. Jézus sem azért verte ki a kereskedőket a templomból, mert utálta őket. Nem folytatom, továbbra is respektálom az Egyházat, amennyire lehet.

Szóval, miért is ne lehetne divatbemutatót tartani egy templomban? Egy horvátországi templom gyakorlatilag folyamatosan kettős funkcióval bír: Isten Háza ÉS kortárs képzőművészeti galéria. Ahol – horribile dictu – megvásárolhatók a műalkotások. És ez csak egy példa a sok közül.

Nyilván lehet most szidni a belvárosi reformátusokat. A magam részéről kitartást kívánok nekik! Sőt, ha kedvem szottyan, református-divatbemutatósra cserélem a profilképemet a Facebookon. Ezt a nyelvet értik a habzó szájú online-kritikusok. Bár, inkább hagyom a francba, ezzel a gondolattal: valószínűleg Galileit is hasonló hülyeségekkel illették, amikor azt a perverz baromságot merte állítani, hogy a Föld mégis mozog, bakker, a Nap körül!

 

Fotó: Cosmin Ignat

Hirdetés