Hullám alatt

Paradox, bár a Fidesz melletti nagyarányú elköteleződés okán érthető, hogy az erdélyi magyarság egy része sajnálatos módon tevékenyen részt vesz a román nyelvű közösségi médiában (is) az idegenellenes hullám gerjesztésében.
Hirdetés

„Basescu legutóbbi állásfoglalásai a menekültekkel és a muzulmánokkal kapcsolatban annyira virulensre sikeredtek, hogy még egykori leghűségesebb támogatói közül is meggondolkoztattak egyeseket. Nem először történne meg, hogy egy egyébként marginális párt (a PMP támogatottsága három százalék körüli) rájátszik a társadalom félelmeire, és ezzel radikálisabb álláspontra készteti a választótábora elvesztésétől rettegő mainstreamet.

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke számol ezzel a lehetőséggel – erre utal az a nyilatkozata, amelyben hangsúlyozta, hogy nem ellenzi ugyan a menekültkvótát, de nem szeretné, ha a migránsok úgy sétafikálnának Bukarestben, mint Budapesten. Az ellenzéki liberálisok egy része, amely a Basescu-féle Demokrata Pártból származik, amúgy is fogékony a keresztény Európa megszűnését vizionáló, a menekülteket emiatt elutasító retorikára. A helyzet kétesélyes, de nem kizárt, hogy Románia rövidesen a menekültek nélküli menekültellenes országgá válik.

Paradox, bár a Fidesz melletti nagyarányú elköteleződés okán érthető, hogy az erdélyi magyarság egy része sajnálatos módon tevékenyen részt vesz a román nyelvű közösségi médiában (is) az idegenellenes hullám gerjesztésében.”

Hirdetés