Embertelen világ

Ami késik, nem múlik: hétvégén sikerült a világtörténelem első magyarpárti csángó náciját felmutatni a népdalénekes és alkotóművész Petrás Mária személyében. Ami pedig történt, az rávilágít jelenkorunk sivárságára, embertelenségére, arra, hogy egy alaptalan feljelentő hogyan tud tönkretenni élete­ket, megrontani emberek és népek közti kapcsolatot.
Hirdetés

„Íme, hogy esett. A budapesti Zsidó Kulturális Fesztiválra meghívták a Muzsikás együttest is, amelynek műsora az erdélyi zsidó népzenéből állt össze. Az együttes felkérte szólistának – Herczku Ágnes mellett – Petrás Máriát is, akit ballada-előadásáért a New York-i Carnegie Hall-ban is állva ünnepeltek, mondván, biztosan jó lesz itt is.

 
Igen ám, de a világhálón megjelent egy férfi hisztérika, aki kifordult szemekkel, habzó szájjal, magát földhöz verve ordítozott, minek kell egy nácit meghívni egy zsidó rendezvényre, pfuj. Merthogy Petrás Mária fellépett a náci Magyar Szigeten, emellett a Kárpátia frontembere, az 1968-ban született Petrás János pedig a testvére. Szegény olvasó csak a fejét fogta, hogy mi van, s hogyan jön ahhoz egy náci, hogy egy zsidó rendezvényen akarjon fellépni.
 
És éppen ez a kérdés: miért vállalta Petrás Mária, hogy ide elmenjen. A válasz egyszerű: azért, mert nem náci. És nem lépett fel sem a Magyar Szigeten (hanem a másik Szigeten, amelyik Európa egyik legnagyobb zenei fesztiválja, 2013-ban), és Petrás János nem a testvére, merthogy Budapesten született, márpedig Mária szülei csángók (egyébként egyik sem lenne főbenjáró bűn: a művész oda megy, ahova hívják, és kizárólag a saját tetteiért felel).”

Hirdetés