Ponta vesszőfutása

Megrögzött szerencsejátékosok az ilyen pillanatokat szokták úgy leírni, hogy tizenkilencre lapot húz az ember. Amikor már alig van esélye jól kijönni elbaltázott kombinációiból, amikor a leginkább már csak veszíthet. Victor Ponta is így viselkedik. Újabb kártyáért nyúlt, ráadásul a magyar kártyáért.
Hirdetés

„Mert ha bejön a számítása, akkor valóban volna mit nyernie. Például egy kulcsot, az imént említett bilincsekhez.

A román kormányfő ugyanis nagy bajban van. Nyolc évvel ezelőtt ugyancsak szociáldemokrata ügyvéd barátjával, a párt szenátusi mandátumát elnyert Dan Sovával ravasz üzletet agyaltak ki. Fiktív mun­káért két-háromezer eurós ügyvédi honoráriumokat szereztek állami cégektől. Öt évvel később Ponta váratlanul miniszterelnök lett, de Traian Basescu államelnök ekkor plágiummal vádolta meg, majd a bukaresti egyetem etikai bizottsága is megállapította 2012 júliusában, hogy a kormányfő doktori disszertációja lopásnak minősül. Ponta tavaly decemberig tagadta ezt a vádat, majd lemondott doktori címéről.

Ugyanakkor a román kormányfő vesszőfutása nem ért itt véget. A korrupcióellenes ügyészek ráálltak a Sovával lebonyolított egykori ügyleteire, s a kormányfőt már meglehetősen sarokba szorították.

A szenátor megmentéséhez Ponta ugyan bevetette az egész felsőházat, de saját magát már alig képes megvédeni, és július végén már azt is bejelentette, hogy nem akar újabb kormányfői mandátumot. A vádhatóság okirat-hamisítással, valamint folytatólagosan elkövetett adócsalásban és pénzmosásban való bűnrészességgel gyanúsítja. Ez a magyarázata látványos és szánalmas kártyatrükkjének. Jobban tette volna, ha keddig meg sem szólal, és kihagyja hétfői méltatlankodásából a nyugati liberálisok Magyarországot illető, jól ismert műbalhéinak listázását.”

Hirdetés