Furcsa fordulatok

A jegybankról többször bebizonyosodott az elmúlt években, hogy a lakosság helyett a pénzintézetek és a nemzetközi hitelezők érdekeit védi.
Hirdetés

„Még ha általában nem is értünk egyet a Ponta-kabinet politikájával, nem tekinthetjük meg nem történtnek, hogy a kedvezményes áfa bevezetése felpörgette az élelmiszer-eladást és növelte az államháztartás bevételeit. Nehezen fenntartható tehát a román jegybank kormányzójának az álláspontja is, miszerint a kormány lépései veszélyeztetik a költségvetési egyensúlyt. Mugur Isărescu ugyanis azt elfelejti bevallani, hogy önmagában az adóemelés nem eredményez deficitet, azt elsősorban a túlköltekezés generálja.

A jelek szerint azonban a nemzeti bank elnöke akkor is jobbnak látja a gazdasági válsággal való riogatást, ha ennek egyelőre semmilyen előjeleit nem lehet észlelni. Egy jegybanki kormányzó esetében természetesen elvárható a hatványozott óvatosság, Isărescu hozzáállása azonban még különösebb annak ismeretében, hogy a BNR – a frissen létrehozott makroprudenciális felügyelőtestület révén – újabban a kormányzatok elszámoltatására is alkalmas többlethatalmat vindikál magának.

Márpedig a jegybankról többször bebizonyosodott az elmúlt években, hogy a lakosság helyett a pénzintézetek és a nemzetközi hitelezők érdekeit védi.”

Hirdetés