Megérdemlik?

Kis ízelítő abból, hogy mennyire érdemlik meg honatyáink az újabb fizetésemelést: három évvel a hivatali eskü letétele után a képviselők több mint egyharmada (a 387 képviselő közül 92) idén egyszer sem szólalt fel a plénumban, 44 pedig mindössze pár másodpercet töltött a mikrofonnál, amíg letette az esküt.
Hirdetés

„Egy-egy miniszter karórája többet ér, mint egy luxusautó, vagy egy-egy cipő, táska árából egy egész falu hetekig tudna élni.

Persze megmagyarázzák, miért szükséges ez a plusz: egyfelől ezt kívánja a tisztség méltósága (!), másfelől a nyugati civilizált országok példáját hozzák fel, ami még annyira sem releváns. Ám ami miatt kinyílik a bicska az egyszerű földi halandó zsebében, hogy úgy viselkednek, mintha valóban megérdemelnék vagy mintha mindez
alanyi jogon »járna nekik«.

Ám annál »relevánsabb« a politikusoknak – hiszen a miniszterelnöki, államfői, miniszteri tisztség is politikai funkció – az őket magas tisztségekbe juttató állampolgárok iránti érdektelensége, közömbössége, illetve a kapzsisága.

Ugyanis, az említett kormányrendeletre hivatkozva, a parlamenti képviselők és szenátorok, akik nemrég jócskán megemelték saját nyugdíjukat, szintén magasabb fizetésre tartanának igényt.

Hirdetés

Miután tehát megszavazták a saját nyugdíjemelésüket, a fizetésemelésük megszavazására készülnek. Eszerint egy parlamenti képviselő havi fizetése kb. 9 ezer lej lenne, természetesen az eddigi pluszjuttatások, ülésdíjak, ingyen elszállásolások és utazások, telefon-, benzinpénz stb. mellett. Ez ellen, érdekes módon, senki sem tiltakozik. Kevés kivétellel nagy az egyetértés a hatalom és az ellenzék képviselői között. Persze a képviselők béremelése időigényesebb lesz, mert végig kell járni a parlamenti procedúrát, miközben a 48 magas rangú tisztségviselőnek nem kellett várakoznia. Augusztus elsejétől az említett vitatott kormányrendelet értelmében megkapják a »jussukat« – a mi adólejeinkből, akkor is, ha nem csinálnak semmit. Őket nem fenyegeti a veszély, hogy a parlament esetleg elutasítja a jogszabályt.

Ezek után kis ízelítő abból, hogy mennyire érdemlik meg honatyáink az újabb fizetésemelést: három évvel a hivatali eskü letétele után a képviselők több mint egyharmada (a 387 képviselő közül 92) idén egyszer sem szólalt fel a plénumban, 44 pedig mindössze pár másodpercet töltött a mikrofonnál, amíg letette az esküt. Enélkül ugyanis nem igazolták volna a mandátumát.”

Hirdetés