Kapcsolati tőke

Lehet, hogy az első évben még lesz valami felmutatható sikerélmény: több jó dolgozat kerül ki a maturandusok keze közül, ugyanis a másmegyei tanerő – az irigységen kívül – semmilyen elfogultságot nem érez majd, ha netán kiderül, hogy a Tulcea megyei matekosok, akiknek dolgozatait Biharban mérlegelik, jobbak, mint a helyiek vagy fordítva.
Hirdetés

„De az is megeshet, hogy az országos átlag így is ugyanaz lesz, mint korábban, a hagyományos javítási modulban. Csalások, sunyiságok és trükkös puskázások eshetnek, a javítók, bizottságok lépre mehetnek, de az országos átlag nem évjáratonként, nem javítási módszerváltással változik (pedagógusi tapasztalat mondatja ezt a szakemberrel, nem velem, ugyan kérem, én csak segéd-vizonárius vagyok), hanem generációnként vagy legalábbis tízévente tapasztalható elmozdulás.

A következő tanévekben azonban ismerve hazánk nagyfokú társadalmi és földirati mobilitását, a belső migrációs tényezőket, együtthatókat és kényszereket/serkentéseket, az összhazai szolidaritás lép működésbe. Szülők, iskolák, tanárok, lefizetettek, őskorruptok vagy kezdő megkenhetők Románia Nagyonkapitalista Köztársaságában kiépítik a kapcsolati rendszert. Összezárnak. Mondanunk sem kell, elektronikusan. Rokonfokon, ismeretséggel.

Alakulnak majd megyeközi börzék, amelyen megvásárolható, cserélhető lesz a megyepárosítások pontos menetrendje. Tehát alig 500-600 vacak euróért megszerzhetó lesz ezen a börzén, hogy Kolozs megye melyik más törvényhatóságban érdekelt 2017-ben, sőt újabb 1000-1500 euróért és egy szomáliai wellnes értékében befolyásolni is lehet majd a döntést a minisztériumban, ahol minden megyének lesznek beépített emberei, tarifája és hathatós keresztkapcsolatai. Ezt nevezik a szociológusok és újabban a nagyközönség menedzserhajlamú elemzői kapcsolati tőkének.”

Hirdetés