Görög választás

Minden jel arra utal, hogy idén szétválnak Bukarest és a nemzetközi trojka útjai, ám mindez várhatóan nem okoz megrázkódtatást a hazai gazdaság számára.
Hirdetés

„Nem vitás, hogy a jövő vasárnapra kiírt referendumon a görögök többsége nemmel szavaz a hitelmegállapodásra. Ehhez nem kell túlzott jóstehetség, elvégre öt évvel ezelőtt a romániai társadalom sem egyezett volna bele az ötszázalékos áfaemelésbe, a közalkalmazottak bérének 25 százalékos lefaragásába és az egyéb megszorításokba, ha Traian Băsescuék kikérték volna a véleményét.

Jelen pillanatban azonban az tűnik biztosnak, hogy a görögök így is, úgy is nehéz helyzetbe kerülnek, és egy újabb hitelmegállapodás sem húzza ki őket feltétlenül a csávából. Bebizonyosodott már, hogy a nemzetközi hitelezők nem rendelkeznek „tuti” recepttel a gazdasági szempontból gyengélkedő országok számára.

Még az is megkockáztatható: Görögország számára a Nemzetközi Valutaalap szervezésében nyújtott hitelszerződésen túl is van élet, ehhez persze ott is elengedhetetlenek a radikális gazdasági-pénzügyi reformok. Bár a két ország helyzete szerencsére nem azonos, látni kell, hogy jelenleg Románia számára is inkább teherré vált az IMF által nyújtott pénzügyi felügyelet.

Minden jel arra utal, hogy idén szétválnak Bukarest és a nemzetközi trojka útjai, ám mindez várhatóan nem okoz megrázkódtatást a hazai gazdaság számára. Ennél már az is sokkal nagyobb zavart okoz a politikai és pénzügyi porondon, hogy több mint két hete gyakorlatilag miniszterelnök nélkül maradt az ország, aki korrupciógyanús ügye miatt akkor sem javít az ország hitelén, ha külföldi „száműzetése” után hazatér.”

Hirdetés