Megvezetés

Pontáékat most kevésbé érdekli, hogy van-e, lesz-e fedezet például elrugaszkodott autópálya-építési terveikre, ők most abban reménykednek, hogy az élelmiszerárak csökkenésének hatására a lakosság eltekint attól, hogy időben megépül-e a beígért több száz kilométernyi sztráda.
Hirdetés

„Erősen kérdéses azonban, hogy a fogyasztó az áfacsökkentést megközelítő mértékű árleszállítást tapasztal majd a következő időszakban. Az intézkedés áprilisi bejelentése óta a nagy áruházláncok trükközésbe fogtak, és a nagyobb haszon reményében felsrófolták az árakat, hogy júniustól ebből engedjenek.

A huncutság nyomán a kormány és a parlamenti pártok részéről erőteljes pszichológiai hadviselés vette kezdetét a multinacionális társaságokkal szemben. Nem lehet nem összefüggést látni aközött, hogy noha a kormányfő ostobaságnak tartja a hipermarketek hétvégi bezárását célzó kezdeményezéseket, a parlamentben egymás után látnak napvilágot az olyan kormánypárti javaslatok, amelyek a városok szélére száműznék a nagy áruházláncokat.

A jelek szerint a hazai politikum effajta nyomásgyakorlással próbálja rábírni a multikat az élelmiszerek olcsóbbá tételére. Csakhogy a lóláb mindkét oldalon kilóg. Romániában nehezen elképzelhető, hogy Magyarországhoz hasonlóan gyakorlatba ültetnék a hétvégi nyitva tartási stopot. Másrészt a multik mindent elkövetnek majd, hogy két számjegyűként adják el a mindössze néhány százalékos árcsökkentést. A lényeg, hogy a fogyasztót mindkét oldalról megvezetik.”

Hirdetés