„Nemzetbiztonsági probléma”

Valami nincs rendben a politikusokkal. Furcsa módon, mihelyt bekerülnek a parlamentbe, mintha valami vírus támadná meg az agyukat, amitől elveszítik valóság- és etikai érzéküket, a választók iránti empátiát és felelősségtudatot.
Hirdetés

„Valami nincs rendben a politikusokkal.  Furcsa módon, mihelyt bekerülnek a parlamentbe, mintha valami vírus támadná meg az agyukat, amitől elveszítik valóság- és etikai érzéküket, a választók iránti empátiát és felelősségtudatot, csupán a saját pénzéhségüket akarják csillapítani, s ennek vetnek alá minden egyebet, miközben napról napra csökken a választópolgárok parlamentbe vetett bizalma.

Ezt támasztja alá az is, hogy miután egy szenátor asszony a múlt héten azon siránkozott, hogy a szenátori fizetése még a fodrászra sem elég,  a napokban egy másik kollégája azt mondta, hogy egy szenátor havi fizetése minimum 3.500 euró kellene legyen  ahhoz, hogy tisztességesen meg lehessen élni belőle.  Tudniillik »naponta kosztümbe öltözik, naponta vált  inget és abszolút mindent«, mert »külföldi delegációkkal, magas rangú, fontos emberekkel találkozik«.  A román népnek pedig meg kell értenie, hogy »nem járhat salopétában vagy tréningben«. Meglehetősen zavaros magyarázat után a saját jólétét egyenesen »nemzetbiztonsági problémának« nevezte. (…)

A statisztikai hivatal adatai szerint a romániai alkalmazottaknak több mint a negyede minimálbérből, azaz havi bruttó (!) 975 lejből él. A (nyilvántartott) munkanélküliek száma  februárban  498.531 volt. Ebből 64.834  25 év alatti  – az úgynevezett nagybetűs JÖVŐ, ahogyan kampányban nevezik őket a politikusok –, több mint 41 ezren 25 és 29 év közöttiek, 110.448 személy 30 és 39 év közötti, 142.550-en  40 és 49, több mint 65 ezren 50 és 55 év közöttiek, közel 75 ezren 55 év fölöttiek. Vagyis mindannyian munkaképesek. Ha lenne ahol dolgozniuk. Csakhogy velük nem foglalkoznak a törvényhozók, ők nem jelentenek »nemzetbiztonsági problémát«.”

Hirdetés