A magyarok jogaitól ments meg Uram, minket!

A román nemzet egységébe rondít bele Szent László. Egy ilyen magyarázat után elképzelem mi járhat az említett bizottság tagjainak a fejében. Valami ilyesmi:
Hirdetés

„Na de lépjünk túl ezen a Szent László Napokon, hadd szórakozzanak a magyarok is, mi megengedjük ezt nekik, elvégre toleránsak vagyunk. Az egyetlen kikötésünk az, hogy ne a városközpontban duhajkodjanak, ha már erre támadt kedvük, hiszen a központ, és főként az Unirii tér nem arra való, hogy magyarok vegyék birtokba. 

Ezt így persze nem mondhatjuk ki, mert félreértenék, és egyből jönne a nyakunkra az Európai Unió, meg minden egyéb nemzetközi szervezet, ahol a magyarok szoktak siránkozni, ezért sokkal finomabban, mégis egyértelműen kell a tudomásukra hozni ezt a tényt. 
 
Amikor a polgármesteri hivatal tervbe vette, hogy felújítja az Unirii teret, gyorsan meszelte annak a helyi magyarnak a tervét, aki egy hatalmas szürke placcot csinált volna az Unirii térből, és megbízott egy bukaresti szakembert, aki igazán a kedvünkre való díszes, reprezentatív teret álmodott meg, méltó helyet ahhoz, hogy ott történelmünk három jeles személyisége helyet kapjon. 
 
És ez utóbbi volt az egyértelmű üzenet a magyaroknak: a főtéren a mi népünk három jeles történelmi személyisége fog állni, magyar alakoknak nincs ott mit keresniük. A városházának ezzel a döntésével maximálisan egyetértek, bár az egy cseppet sem tetszik, hogy Mihai Viteazult el akarják vinni onnan. Ő is ott maradhatna, és akkor négy nagy történelmi személyiségünk szobra lenne az Unirii téren.”

Hirdetés