Adóbomba

Színtiszta, a nyomdafesték tűréshatárán túli fokon cinikus politikai játszmát folytat a kormányfő az adótörvénykönyv módosítása címen.
Hirdetés

„Nem véletlenül, mert mindenbe hajlandó mostanában kapaszkodni, amilyen iramban csúszik kifelé a játéktérről.

Egy, a tisztességes vállalkozásokat és munkavállalókat támogató adórendszerre nagy szükségünk lenne, efelett nincs vita. Az is törvényes előírás, hogy az adótörvénykönyv módosítását fél évvel a tervezett végrehajtás előtt nyilvános vitára kell bocsátani. Tehát látszólag a dolog rendben lenne, ám kilóg a lóláb, főleg akkor, amikor eszünkbe jut, hogy eddig szándékaikat, pláne az adóemelésre vonatkozókat, sosem jelentették be időben, és nem vitatták meg az érdekeltekkel a plágiumherceg kormányai. Bezzeg most, amikor pár nap múlva a liberálisok készülnek előállni a kormányprojektjükkel, tudnak időben szólni!

Csakhogy az átlátszó hazudozásnál most sem futja többre. Az első elemzések már felrótták azt, hogy ez az adóreform sokmilliárdos lyukat ütne a költségvetés bevételi oldalán, amire a foltot nem mutatta meg a kormány. Amúgy ha mutatta volna, az sem jelentene túl sokat, mert számtalan példát lehetne sorolni, amikor az ollódoktor szakijainak számításaihoz a valóság nem volt hajlandó alkalmazkodni, elég csak a hétcentes üzemanyag-illeték és a most eltörölni szándékozott oszlopadó példáját említeni.

Akár viccelődni is lehetne afelett, hogy egy ilyen szellemű, kivitelezhető adóreformra épített kormányprogrammal ma himnuszokat zenghetnénk a három éve hatalomra lépett USL-kormányról, és az elnökválasztásokat is könnyedén nyerhette volna a bejelentő. Csakhogy azóta nagyot fordult a világ, már a sógort is elvitte a DNA, a tévétulajdonos cimbora bírósági őrizet alatt áll, a pártból pedig az élelmesek szállingóznak át a riválisok padsoraiba. Kellett tehát egy téma, amivel egyrészt el lehet terelni a figyelmet a kellemetlen tényekről, másrészt ha a liberális kormányprojekt nem lesz legalább ennyire populista, akkor majd lehet nagy hangon szidni az ellenfeleket, hogy bezzeg ők nem akarnak adóreformot.”

Hirdetés