Devizabomba

A BNR szemet hunyt a bankok mohósága fölött, akárcsak a devizahitelek lejesítését célzó kezdeményezéseket sorozatosan elnapoló mindenkori kormányok és a parlament, így csak idő kérdése volt, hogy mikor robban a devizabomba.
Hirdetés

„A BNR jelenleg azzal próbálja tisztára mosni magát, hogy már évekkel ezelőtt figyelmeztetett a japánjen- és svájcifrank-alapú hitelezés veszélyeire, nem áll hatáskörében beavatkozni hiteles és hitelező szerződésébe, és némi cinizmussal megpróbálja elintézni az egészet azzal, hogy a bajbajutottaknak „tanulniuk kell a leckéből”.

Ez az alapállás ott sántít, hogy a jegybank nem külső szemlélője, hanem felügyeleti szerve a hitelpiacnak. Ennél fogva számtalan eszköz állt a rendelkezésére, hogy megóvja az alapvető pénzügyi ismeretekkel sem rendelkező polgárokat a kockázatos hitelfelvételtől, a pénzintézeteket pedig eltanácsolják attól, hogy „jó bizniszként” adják el a valutakölcsönöket.

De a BNR szemet hunyt a bankok mohósága fölött, akárcsak a devizahitelek lejesítését célzó kezdeményezéseket sorozatosan elnapoló mindenkori kormányok és a parlament, így csak idő kérdése volt, hogy mikor robban a devizabomba.

Most tűzoltásszerűen próbálják menteni a menthetőt, fontolgatva a hitelátütemezés kiterjesztését, a magáncsőd bevezetését. Holott a megoldásért elég a szomszédba menni: a magyar kormány által bevezetett árfolyamrögzítés és forintosítás nálunk is járható út, nem hiába dicsérik most azok a nemzetközi elemzők is a magyar modellt, akik korábban kárhoztatták. Hasonló módszerrel a romániai devizabomba is hatástalanítható lenne.”

Hirdetés