Majd kiderül…

De mit várnak az emberek a mindenki elnökétől?
Hirdetés

„Egy felmérés szerint mindenekelőtt azt, hogy felelősen vezesse az országot, harcoljon a korrupció ellen, és számoltassa el a korrupt politikusokat. Növelje a béreket, hogy mindenki boldogulhasson a szülőföldjén, és a fiataloknak ne kelljen külföldre vándorolniuk.

Vannak, akik azt várják el tőle, hogy írjon ki népszavazást 2015-ben a törvényhozók, miniszterek és az államfő mentelmi jogának eltörléséről, és garantálja a Nyugat-orientált külpolitika folytatását. Vannak, akik úgy gondolják – például az RMDSZ –, hogy kisebbségi kérdésekben nincs sok remélni való.

Az RMDSZ elnöke szerint Klaus Johannis megválasztásával hosszú időre szünet következik a kisebbségi, közösségi jogok érvényre juttatásában, mert »Johannis megválasztása azt üzeni, hogy Románia egy modellország, amelyben a kisebbségi kérdés meg van oldva, hisz a választók egy, a német kisebbség soraiból származó elnöknek szavaztak bizalmat. Ez persze nem igaz, de emiatt a magyarság törekvései hiteltelenné válnak« – mondta az RMDSZ elnöke.

Az INSCOP közvélemény-kutatás »alanyai« elsősorban munkahelyeket várnak az új elnöktől, de azt is, hogy az alkotmányosság és a törvényesség garanciája legyen. Sokan csak annyit mondtak, hogy más legyen, mint elődje volt. Arra is rákérdeztek, mi aggasztja leginkább az embereket. A megkérdezettek kb. egynegyede a jövedelmek csökkenésétől tart, húsz százalékukat egészségi állapotuk foglalkoztatja leginkább, sokan az árak emelkedésétől félnek, de sokan a legnagyobb veszélynek a munkahelyük elveszítését tartják.

Huszonöt évvel a diktatúra bukása után eljött az ideje a valódi rendszer- és mentalitásváltozásnak. Demokratikus jogállam, életminőség-javulás, emberi és kisebbségi jogok tiszteletben tartása, létbiztonság, tiszta politika. Ezeket várják az emberek az új elnöktől. Hogy mi lesz mindebből? Majd kiderül…” 

Hirdetés