Még egy szempont az elnökválasztáshoz

Van néhány dolog, amely érdekes gondolatmenetet indíthat meg az államfőválasztás kapcsán.
Hirdetés

Nem tudom, milyen következtetéseket lehet levonni, nincs elég (nyilvános?) adat, csak halványan sejlik fel ez-az, valahogy mégis úgy érzem, hogy az idei év geopolitikai szempontból különleges Románia történelmében.

Íme néhány tény, amely egymás mellé téve elgondolkodtatja az embert:

Klaus Johannis mindenki óriási meglepetésére, jelentős fölénnyel megnyeri az államfőválasztást.

Victor Ponta szokatlan módon, nem sokkal az urnazárás után elismeri vereségét, másnap teljesen megváltozva, robot-üzemmódban nyilatkozik a sajtónak, majd eltűnik.

• A külügyminisztérium két hét alatt másodszor is belefut ugyanabba a helyzetbe, vagyis a második forduló ugyanolyan rossz körülmények között zajlik a külképviseleteken, mivel az illetékes intézmények semmit nem változtatnak a külföldi szavazás feltételein, pedig lehetőségük lett volna. Két miniszter is megbukik. Az ügyészség vizsgálatot indít, mivel fölmerült a gyanú, hogy a kormány szándékosan akadályozta a külföldön élő román állampolgárok voksolását.

• A második forduló másnapján Bukarestbe érkezik két amerikai külügyi megbízott, egyikük az USA főtárgyalója a romániai rakétapajzs ügyében, a másik helyettes külügyi államtitkár, a NATO fontos hídfőjének nevezik Romániát, agyba-főbe dicsérik a romániai demokráciát, és Johannis „új kormányát” emlegetik.

• A második forduló utáni napokban feltűnően sok politikusnak vagy megvonják a mentelmi jogát, vagy házkutatást tartanak a lakásán, tehát a korrupcióellenes harc látványosan zajlik.

• Két nappal a második forduló után a parlament csaknem egyhangúlag elutasítja az amnesztiatörvény tervezetét. Érdekes, hogy október végén a kormánypártok 122:81 szavazati aránnyal leszavazták a tervezet elutasítását a képviselőházban.

• A Financial Times Európa idei legkedvezőbb politikai fejleményének nevezi Johannis elnökké választását. A lap három, a térség stabilitásához közvetlenül kapcsolódó téma kapcsán tartja fontosnak Johannis győzelmét: az etnikai problémák, a korrupcióellenes harc és az orosz kérdés.

• Az év folyamán amerikai kezdeményezésre titokzatos tárgyalások folynak Brassó Pojánán a román–magyar helyzetről a megoldáskeresés és a stabilitás jegyében.

• Idén Romániába látogatott az Egyesült Államok alelnöke, majd külügyminisztere is és feltűnően gyakran emlegetik a korrupció mint biztonsági kockázat felszámolását.

• Romániában járt három befolyásos amerikai szenátor is (John McCain, Christopher Murphy, Ron Johnson), és a korrupcióellenes harc fontosságáról beszélnek, bírálva a mentelmi jog megvonását nehezítő szabályozásokat.

Hirdetés