Nyomoz a legfőbb ügyészség a külföldi románok szavazása ügyében

Melegszik a pite: fölmerült, hogy szándékosan akadályozták őket szavazati joguk gyakorlásában. Na, de ki?
Hirdetés

Nyomozást indított a legfőbb ügyészség ismeretlen tettes ellen a külföldön élő romámok szavazásával kapcsolatban az államfőválasztás két fordulójában kirobbant botrányok miatt – jelentette be csütörtökön Tiberiu Niţu legfőbb ügyész.

Niţu kifejtette: számos olyan panasz érkezett, amelyek alapján fölmerül a gyanú, hogy a külföldön élő románokat korlátozták szavazati joguk gyakorlásában, ami a Btk. 385. cikkelye értelmében bűncselekménynek minősül, és 6 hónaptól 3 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

A panaszok egyrészt a külügyminiszter, másrészt a választás lebonyolító intézmények illetékesei ellen érkeztek.

Eközben Livia Stanciu, a legfelsőbb bíróság elnöke arról beszélt: a külügyminisztérium álláspontjával szemben lett volna törvényes alap a külföldi szavazókörök számának növelésére.

Az ügyben Günther Kirchbaum, a német parlament alsóháza, a Bundestag európai ügyekkel foglalkozó bizottságának elnöke úgy nyilatkozott: az Európai Bizottságnak is ki kell vizsgálnia az ügyet, mivel fönnáll a gyanú, hogy a kormány szándékosan akadályozta a külföldön élő románok szavazását. Szerinte ezáltal victor Ponmta miniszterelnök minden jogalapját elvesztette arra, hogy tisztségben maradjon.

Mint ismeretes, a választás mindkét fordulójában botrány tört ki amiatt, hogy nem volt elegendő a külképviseletek személyzetének és a szavazófülkéknek a száma, így hatalmas sorok alakultak ki a külképviseletek előtt. Sokan hiába álltak hosszú órákig sorban, végül mégsem kerültek sorra, és nem élhettek szavazati jogukkal.

Hirdetés

A külügyminisztérium ugyanakkor a sorozatos felszólítások ellenére sem növelte a külföldi szavazókörök számát, arra hivatkozva, hogy azt a törvény nem teszi lehetővé.

Az ügy miatt két külügyminiszter is lemondott: Titus Corlățean az első, az utódjául kinevezett Teodor Meleșcanu pedig a második forduló után.
 

Fölmerült a gyanú, hogy a kormány szándékosan akadályozta a külföldön élő román állampolgárok voksolását, mivel azok köztudottan inkább a jobboldalt támogatják – mint ahogy az ezúttal is kiderült.

 

Hirdetés