Az RMDSZ-nek fontolóra kell vennie a kormányból való kilépést

Az erdélyi magyarság világosan állást foglalt Johannis mellett, ez pedig jelzésértékű üzenet az RMDSZ számára.
Hirdetés

„Örülök, hogy újra polgármester, ám ezúttal erdélyi polgármester Románia elnöke, mert mint ilyen, másként látja a világot. Erdélyiként azt várom el Klaus Johannis-tól, hogy adjon megnyugtató választ a rá szavazó erdélyiek Bukarest- és központosítás ellenes elvárásaira: ez a decentralizáció és a jó értelemben vett regionalizmus, mely figyelembe veszi a történelmi régiókat és a székely törekvéseket. Magyarként pedig azt, hogy kezelje nagyobb empátiával az ügyeinket, és ne zárkózzon el attól, hogy meghallgassa és támogassa a törekvéseinket, hiszen ha szászként úgy döntött, hogy Erdélyben, Romániában marad, meg kell értenie, mit jelent nekünk, magyaroknak, székelyeknek, hogy itt maradtunk, nem választottuk a kivándorlást. 

 
Fennáll a veszély, és ez már a választások utáni éjszakán megmutatkozott, hogy a románok egy része azzal próbálja elhallgattatni a magyarokat, lesöpörni a kisebbségi kérdést, hogy úgy véli, Románia bebizonyította: a világ legtoleránsabb országa, hiszen nem ortodox, és nem román államfőt választott. Remélem, hogy Klaus Johannis nem kell nap mint nap bebizonyítsa, hogy ő a legjobb román, viselkedhet szászként és európaiként.
 
Az RMDSZ-nek több okból is fontolóra kell vennie, hogy kilépjen a kormányból. Az egyik, hogy a Szociáldemokrata Párt becsapott a szórólapokkal, az RMDSZ megkerülésével próbálta megszólítani a magyar választókat. A másik, hogy a demokrácia megcsúfolása volt, ahogy a kormány megszervezte a határon túli választásokat, a legalapvetőbb demokratikus joguktól próbálva megfosztani az ott élőket. (Ugyanakkor létezik egy elvárás az RMDSZ-el szemben, hogy kormányon próbálja megoldani a gondokat, ám másfelől nagyon erős a PSD-ellenesség. Az ideális az lenne, ha a romániai magyarság jogait olyan módon szavatolnák, hogy ebből a szempontból mindegy legyen ki van kormányon. De ez sajnos egyelőre utópia.)
 
És nem utolsósorban, az erdélyi magyarság világosan állást foglalt Johannis mellett, ez pedig jelzésértékű üzenet az RMDSZ számára. A demokrácia lényege, hogy a választópolgárok által küldött jelzéseket komolyan kell venni és annak megfelelően kell politizálni. És mi demokraták vagyunk!”

Hirdetés