Netadó, trollbörtön

Magyarországon netadó lesz. Nagy-Britanniában bezárják a trollokat.
Hirdetés

Nagy botrányt kavart Magyarországon a tervezett internetadó. Gyülekeznek a tüntetők, magyarázkodnak az illetékesek. De végül is, utóbbiaknak van igazuk. Azt hiszik ezek a magyarok, hogy minden ingyen van? Hát egy gigabájtnyi francot, polgártársak! Mi van itt, virtuális strand? Ahol mindenki úgy jár-kel-heverész, ahogy akar? Igen, de fizesse csak meg. Mert ebből épül majd a szép új világ.

Vessük csak vigyázó szemünket Nagy-Britanniára. Hol van igazi demokrácia, ha nem ott? És a nagybritánok egyenesen börtönbe csukják az internetezőket. Hát van még mit tanulni…

Apró pontosítás: nem az összes internetezőt zárják be a szigetországi rend őrei. Csak a trollokat. Nem, nem a legendás lényekről van szó. A troll olyan valós lény (ha valaki nem tudná), aki egy monitor biztonságos(nak vélt) maszkja mögül provokatív, tárgyhoz nem tartozó üzenetekkel bombáz egy online közösséget, azzal a konkrét szándékkal, hogy a többi felhasználóból heves reakciót váltson ki, vagy más módon zavarja az adott témába vágó beszélgetést.

Na kérem. Ezek a furcsa nagybritán törvényhozók hoztak egy törvényt, miszerint ha valamely homo sapiens interneticusról bebizonyosodik, hogy mégsem az, hanem troll, akkor bizony sittre vághatják az illetőt. Hat hónaptól két évig terjedő módon. Hát hol van a szólásszabadság? Az ember már nem is mondhatja ki a száján, ami a szívét nyomja? Úgy tűnik, nem. Legalábbis, ha surmó, baromarcú troll az illető. És nagybritán. 

Hirdetés

A jó hír viszont az, hogy azok a nagybritánok, akik nem rendelkeznek a trollok megkülönböztető jegyeivel, továbbra is adómentesen túrhatnak az internetes tarhában.

Bár könnyen elképzelhető, hogy valahonnan, az egykori Torontál vármegye északi csücskének közeléből ismét óva intik majd Angliát. Hogy uraim, a nagy szólásszabadság folyóján lecsorog a sok pénz, bele egyenesen az óceánba. És az rossz üzlet!

Hirdetés