Titkos (ön)gól

Bombának indult, ködgránáttá szelídülni látszik a leköszönő elnök kémleleplező nyilatkozata.
Hirdetés

„Ami biztos, hogy az érintett körökben komoly vihart okozott, alighanem ezért is próbálta az egykori kapitány a titkosszolgálatokat kimosni a slamasztikából. Most úgy tűnik, bohócot csinált magából, de később kiderülhet még, hogy ez nem volt véletlen. 

Igen csúszós talaj a titkosszolgálati leleplezések terepe. Pletykákkal tele a padlás mifelénk, ha mindegyiket igaznak vesszük, talán még a szuahéli kémelhárítás 007-es ügynöke is a Dambovita partján ólálkodik, főleg kampányidőben. Ezek a sztorik arra igazán jók, hogy a lehetséges elnökjelölteket senki ne fárassza olyan kérdésekkel, hogy miként szándékoznak megdolgozni a bérükért a bársonyszék elnyerése esetén. És minden ilyen történet csak pletyka addig, amíg dokumentum alá nem támasztja.
 
Azért durrant akkorát a távozó elnök első, leleplezést lebegtető nyilatkozata, mert az ország első emberének jelentenek a szolgálatok. Bizalmas vagy titkos információkhoz is hozzáférése van, tehát bárki jó okkal gondolhatta, hogy ha bizonyítékot mutat fel, akkor valamelyik utódjelöltjét alighanem kiüti a választási harcból, még ha ez számára is kockázatos. Mert a titoktörvény előírásai nemcsak a jelenlegi és a volt titkosszolgákra vonatkoznak, hanem az elnökre is, akinek a szolgálatok jelentenek, tehát egy nyilvános leleplezés esetén annak célpontja mellé ültette volna saját magát is a vádlottak padjára.
 
Aztán kiderült, hogy írott bizonyítéka nincs, és azt is pontosította, hogy volt ügynök van az elnökjelöltek között.”

Hirdetés