Felfüggesztősdi újratöltve

A kezdeményezőknek is rejthet taposóaknát a mindenképpen leköszönő elnök harmadszori menesztésére irányuló javaslat, melynek tervét a pártvándorlásban jeleskedő liberális exkormányfő, aki most épp a szenátus elnöke, pénteken jelentette be.
Hirdetés

„A nyílt levélben közreadott szándék jelen állásban figyelemelterelő választási kampányfogás. Mert amíg erről folyik a vita, addig kevesebb figyelmet kapnak a kormányoldal egyéb lépései, mint például a helyi tisztségviselők pártvándorlását megengedő rendelet, ami révén az USL szétesése után igyekeznek a megyei önkormányzati szavazógépeket megjavítani, és a választási ígéreteik teljesítése révén saját pecsenyéjüket is sütögetni vágyó polgármestereket hadrendbe állítani, hogy a kampányidőszakban legálisan lehessen kormánypénzeket osztogatni a választók meggyőzésének célzatával. 

De amennyiben a parlament vevő lesz erre a játékra, és a kezdeményező által bejelentett menetrend szerint szeptember végén felfüggesztik az elnököt, hogy a menesztésére irányuló referendumot nem véletlenül pont az elnökválasztás első fordulójának napjára időzítsék, az a plágiumdoktort az elnöki székbe nem kívánó választók szemszögéből veszélyes húzásnak bizonyulhat. Mert az elnök felfüggesztése esetén annak jogköreit a szenátus elnöke veszi át, tehát ez esetben a választások lebonyolítása szempontjából kulcsfontosságú időszakban minden intézmény irányítása a szociáldemokraták és reformliberális csatlósaik kezében volna.
 
És a két évvel ezelőtti elnökmenesztő kísérlet nyomán indult bűnvádi eljárásból is látható, hogy ez igencsak ötletes társaság, ha csalással kell próbálkozni. Már ha nincsenek meggyőződve róla, hogy az akkori 7,4 millió igennel szavazó még mindig vevő az elnök a hibás mindenért szlogenre, mert ennyi szavazattal már akár egy fordulóból is el lehet dönteni az elnöki mandátum sorsát.”

Hirdetés