Bölcsebb lenne összefogásról beszélni

A kurucozás-labancozás helyett, bölcsebb lenne összefogásról beszélni, ugyanis az erdélyi magyarság megmaradásának legnagyobb ellensége nem az RMDSZ, EMNP vagy MPP, hanem a jól fizetett munkahelyek hiánya, a kivándorlás, a tőkehiány, a nem kellően hatékony oktatási rendszer.
Hirdetés

 

„Én az összefogás lényegét abban látom, hogy az úgynevezett interetnikus környezetben – ahova sajnos már Maros megye is odatartozik – nincs mit keresnie a többpártosdinak. Ha ezt kimondjuk axiómaként, és ezt elfogadják az MPP és EMNP vezetői is, akkor érdemes leülni velük tárgyalni. Hargitában, Kovásznában lehet akárhány magyar párt is, nem probléma. Némi cinizmussal mondhatnám azt is, minél több van, annál inkább garantált az RMDSZ-es hegemónia. De komolyra fordítva a szót, ha az EMNP, MPP vezetői nem fogadják el ezt az alapállást, akkor szerintem nincs miről tárgyalnunk, ugyanis ahol kisebbségben van a magyarság, ott nincs helye a megosztott, többpólusú magyar képviseletnek már a helyhatóságok szintjén sem, az országos politikában meg egyszerűen nonszensz többpártosdiról beszélnünk, akkor számarányunk csak másfél százalékponttal haladja meg a parlamenti bejutási küszöböt.

De Hargita és Kovászna egy másik helyzet, itt önkormányzati választásokon helye van, helye kell legyen a  demokratikus versenynek akár egy szervezet, tehát az RMDSZ ernyője alatt, akár más módon.”

Hirdetés