Ne legyünk a néma gyerek helyzetében!

Ha olyan témákkal állunk elő, amelyek a román pártok számára vállalhatatlanok, mert többet visznek, mint amennyit a magyar szavazatok hozhatnak, akkor azzal gettóba zárjuk magunkat, és csak azt érjük el, hogy a két esélyes jelölt a mi gyepálásunkkal akar nacionalista szavazókat megnyerni.
Hirdetés

„Az elkövetkező hónapokban azt kell tudatosítanunk magunkban és az erdélyi magyar emberekben, hogy van keresnivalónk az őszi államfői választáson, ha egységesen lépünk fel és olyan témákat hozunk be a közbeszédbe, amelyek számunkra fontosak, és amelyek megoldásától a román jelöltek se zárkórnak el. Ha olyan témákkal állunk elő, amelyek a román pártok számára vállalhatatlanok, mert többet visznek, mint amennyit a magyar szavazatok hozhatnak, akkor azzal gettóba zárjuk magunkat, és csak azt érjük el, hogy a két esélyes jelölt a mi gyepálásunkkal akar nacionalista szavazókat megnyerni. Ez butaság lenne, oda vezetne, hogy egyik kutya másik eb alapon a magyarság távol maradna a  novemberi választástól, nem lenne beleszólása a dolgokba, aminek majd később, a hétköznapokban is megéreznénk a következményeit, ugyanis a politikában is érvényes a mondás: néma gyermeknek az anyja sem érti a szavát. Az a közösség, amelyik sorsdöntő választáson nem vesz részt, az a néma gyermek szerepébe helyezi magát.

Természetesen nem vagyok naiv. Tudom, hogy vannak olyan politikai erők az országban, amelyek abban érdekeltek, hogy ne vegyünk részt valós szereplőként az őszi megmérettetésben, a magyarság ne szóljon bele fontos kérdésekbe. Azt gondolom azonban, hogy az RMDSZ-ben és az erdélyi magyarságban megvan a kellő bölcsesség ahhoz, hogy átlásson a  szitán, és az ilyen törekvéseket ne vegye számításba, tehát a valós tétekre, a valós lehetőségekre koncentráljon.”

Hirdetés