Maradiságverseny

Az RMDSZ mostani helyzete módfelett kényes. Kormányzati szerepvállalásának jócskán akadnak ellenzői a romániai magyarok körében, ha pedig az uniós kezdeményezés elbukik, az a gyakorlatban is igazolná az elméletet, hogy a kormányzás igenis árt a kisebbségi jogérvényesítésnek.
Hirdetés

„Az RMDSZ elvárja, hogy Románia lépjen ki a perből, amely a Minority SafePack kisebbségvédelmi kezdeményezés ügyében indult az Európai Unió bíróságán. A szövetség jelenleg abban a furcsa helyzetben van, hogy kormánypártként ellenzi azt a kezdeményezést, amelyet kisebbségi szervezetként maga indított el.

A tudathasadásos helyzetek nem ritkák a politikában, de az RMDSZ mostani helyzete módfelett kényes. Kormányzati szerepvállalásának jócskán akadnak ellenzői a romániai magyarok körében, ha pedig az uniós kezdeményezés elbukik, az a gyakorlatban is igazolná az elméletet, hogy a kormányzás igenis árt a kisebbségi jogérvényesítésnek. Az RMDSZ ellenzéke által két évtizeden át hajtogatott üres lózung hirtelen megtelhet tartalommal…

Az elmúlt napokban a személyeskedés határát súroló adok-kapok ment az RMDSZ vezetői és Titus Corlatean külügyminiszter között, akik kölcsönösen „maradisággal” vádolták egymást. Tehát a dolgok jelenlegi állása szerint vagy a külügyminiszter megy, vagy az RMDSZ. Persze az is előfordulhat, hogy a román külügyminiszter hirtelen megváltoztatja álláspontját. Előfeltétel azonban, hogy Victor Ponta miniszterelnök határozottan az RMDSZ oldalára álljon. Kevesebb mint fél évvel az elnökválasztás előtt ennek a valószínűsége rendkívül alacsony.”

Hirdetés