Felbomlik a kormánykoalíció?

Állítólag a német kancellár, Angela Merkel is az úgynevezett Johannis-projekt támogatói között van.
Hirdetés

Ha Johannis lesz a PNL-PDL pártfúzió nyomán hirtelen megerősödött párt államelnök-jelöltje, akkor, a maradék jobboldali erőket maga mögé állítva ő válik az őszi választás legesélyesebb indulójává, akkor a PSD jelöltjére, legyen az bárki, újabb kudarc vár.

Az események hátterét, miértjét magyarázók megtalálni vélték a Dimbovita parti politikai mozgások külföldi támogatásának okát is. Merthogy állítólag a német kancellár, Angela Merkel is az úgynevezett Johannis-projekt támogatói között van. Úgy látszik, az EU-ban folyó hatalmi harc, az unió jövőjére vonatkozó két elképzelés, az Európai Egyesült Államok és a Nemzetek Európája hívei közötti egymásnak feszülés miatt nem mindegy, mekkora a néppárti frakció az EP-ben (ezért is fogadták oly simán maguk közé a PNL-s képviselőket), s hogyan oszlik meg a jobboldali és baloldali állam- és kormányfők aránya az Európai Tanácsban, továbbá ki lesz az Európai Bizottság új elnöke.

Ebben az összefüggésben más megvilágításba kerülnek, új értelmet nyernek a magyarországi kormánypártok képviselőinek, különösen Orbánnak és Semjénnek kampányfinisbeli megszólalásai, amelyekben az RMDSZ-re való voksolásra bíztatták az erdélyieket. S ha már az RMDSZ-ről is szó esett, kíváncsian várjuk, hogyan reagálnak majd európai néppártbeli román társaik hívó szavára, hogy belpolitikai téren is valósítsák meg a jobboldali egységet.”

Hirdetés